Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nurković na Crans Montana Forumu u Maroku istakao potencijale crnogorskih luka

Objavljeno: 20.03.2018. 18:08 Autor: MSP

Delegacija Vlade Crne Gore predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva, gdin-om Osmanom Nurkovićem, učestvuje na Crans Montana Forumu koji se održava od 15. do 20. marta u Dakhli, Maroko.

Crans Montana Forum se organizuje pod pokroviteljstvom kralja Muhameda VI a okuplja vođe država i Vada, ministre, regionalne i međunarodne organizacije, poslanike i predstavnike biznisa iz čitavog svijeta pa samim tim predstavlja jedinstvenu platformu za razmjenu znanja i iskustva i promociju potencijala Crne Gore. Tema ovogodišnjeg Crans Montana Foruma je jačanje solidarnosti, kao i ekonomsko, društveno i ekološko razvijanje Afrike i unaprijeđenje odnosa između afričkog kontinenta sa evropskim i azijskim zemljama. Prvi dan foruma su između ostalih otvorili Mostapha Cisse Lo, predsjednik Skupštine Ekonomske zajednice zemalja zapadne Afrike, dok je specijalni gost bio gdin Nikola Sarkozi, bivši predsjednik Republike Francuske.

Ministar Nurković je izlagao na posebnoj sjednici Crans Montana Kluba luka na temu ključne uloge pomorske industrije za svjetsku privredu. Crans Montana Klub luka je ograničen privatni krug koji okuplja ključne aktere pomorske industrije iz oblasti logistike, upravljanja lukama i bezbjednosti kao i njihove finansijske, tehničke i komercijalne predstavnike iz čitavog svijeta. Ovom prilikom, sjednicom je predsjedavala gđa Nozipho Portia Mdawe, generalna sekretarka Udruženja za upravljanje luka u istočnoj i južnoj Africi a u diskusiji su, pored ministra Nurkovića, učestvovale i njegove kolege iz Omana, Maroka, Brazila i Senegala.

U svom izlaganju, ministar Nurković se fokusirao na dugogodišnju pomorsku tradiciju Crne Gore kao i na razvoj pomorskih kompanija i lučkih postrojenja, poput Luke Bar i Luke Kotor. Ministar je iskoristio priliku da prisutne upozna s postojećim potencijalima ove dvije luke, s posebnim osvrtom na pretovar različite vrste generalnog, kontejnerskog, rasutog i Ro-Ro tereta u luci Bar i razvojem nautičkog turizma u luci Kotor. Ministar je istakao i dobru povezanost Luke Bar sa zemljama regiona, željezničkom i putnom infrastrukturom. Vezano za saradnju između Crne Gore i Kraljevine Maroko, kao i cijelog afričkog kontinenta, ministar je naveo:

"Perspektivu vidimo u povezivanju luka za pretovar kontejnerskog tereta gdje Luka Bar ima objektivnih potencijala za proširivanje svojih kapaciteta i izgradnju modernog međunarodnog kontejnerskog terminala, koji bi povezao zemlje istočne i centralne Azije sa zemljama zapadne Evrope i Afrike, a preko luke Kazablanka i preko Atlantskog okeana do istočnih obala Sjeverne i Južne Amerike. Osim povezivanja u kontejnerskom brodskom saobraćaju potencijali leže i u Ro-Ro terminalima i kruzing turizmu. Povezivanjem ove dvije luke povećaće se promet vozila i putnika ne samo između Crne Gore i Kraljevine Maroko već i povezivanje cijelog regiona Jugoistčne Evrope i Sjeveroistočne obale Afričkog kontinenta".

Tokom svog učešća na Forumu, ministar Nurković je učestvovao i na međunarodnoj konferenciji posvjećenoj Putu svile i njegovom značaju za razvoj svjetske trgovine. Tokom konferencije, između ostalih izlagali su Mircea Cioparga, generalni sekretar Međuvladine komisije transportnog koridora Evropa-Kavkaz Azija, kao i bivši premijeri Rumunije Petre Roman, i Egipta - Essam Abdel-Aziz Sharaf. Oni su istakli značaj novog Puta svile i inicijative Pojas i put za interkontinentalno povezivanje Evrope, Afrike i Azije, kao i za jačanje saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kako putem 16+1 platforme, tako i na bilateralnoj osnovi.

Na marginama Crans Montana Foruma , ministar se sastao i sa kolegom iz Makedonije , minstrom za lokalnu samoupravu  Širet Eljezijem, kao i sa biznismenima iz regiona, uključujući predstavnike Saudijske Arabije.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?