Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ljuljanaj sa Gurioom, ekspertom Nacionalnog kodifikacionog biroa Francuske

Objavljeno: 20.03.2018. 19:41 Autor: mod

Generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse Alma Ljuljanaj sastala se danas sa ekspertom Nacionalnog kodifikacionog biroa Francuske, i članom NATO tehničkog komiteta za kodifikaciju Pjer-Iv Gurioom. On boravi u evaluacionoj posjeti Crnoj Gori povodom aktuelnog testiranja Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet, kao Nacionalnog kodifkacionog biroa Crne Gore (NCB), za sposobnost kodifikacije na nivou NATO zemalja.

 

Gurio je kazao da je impresioniran organizacijom i naporima Nacionalnog kodifikacionog biroa Crne Gore u pripremi za ovo testiranje. On je naglasio da će Francuska, koja ima više od 50 godina iskustva u NATO kodifikaciji, podržati Crnu Goru ekspertizom na tom polju, te da vjeruje da će u narednim godinama naša zemlja postati model koji će se slijediti u regionu.

 

Ljuljanaj se zahvalila Guriou na kontinuiranoj ekspertskoj podršci Francuske u oblasti kodifikacije. Ona je kazala da očekuje da će ocjenjivanje sposobnosti Direkcije za standardizaciju kao Nacionalnog kodifikacionog biroa Crne Gore, ići ka ispunjavanju svih obaveza vezanih za NATO standarde koji regulišu NATO kodifikacioni sistem.

 

Crna Gora je i u oblasti kodifikacije ozbiljno pristupila procesu integracije u NATO, imajući u vidu značaj kodifikacije za podizanje nivoa interoperabilnosti Vojske Crne Gore u oblasti logistike, ali i benefite koje mogu da imaju privredni subjekti Crne Gore od dostupnog NATO tržišta.

 

Testiranje našeg NCB počelo je 5. februara, a planirano je da traje do 15. aprila. Izvodi ga tročlana grupa koju je formirao NATO Komitet za kodifikaciju, na čelu sa predstavnikom Kodifikacionog odjela NATO Agencije za podršku i nabavku (NSPA), kao i dva predstavnika biroa tzv. "Tier 2" zemalja. Prvi put se koristi posebna softverska platforma koja omogućava izvođenje i sinhronizovanje procesa testiranja, a da nije potreban dolazak predstavnika test-zemalja u Crnu Goru.

mod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?