Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Kroz grant šemu do značajne podrške za MSP

Objavljeno: 20.03.2018. 17:07 Autor: Ministarstvo ekonomije
Realiazacijom aktivnosti zadatih u okviru grant šeme „Unaprijeđenje poslovnog okruženja i konkurentnosti privatnog sektora“ stvoriće se osnova za podršku kako državnim organima nadležnim za unaprijeđenje konkurentnosti privrede, tako i privatnom sektoru, prije svega malim i srednjim preduzećima, kazao je generalni direktor za transformaciju i investicije Radosav Babić.

Danas je u EU info centru organizovan info dan povodom otvaranja poziva za dostavljanje prijedloga projekata za grant šemu „Unaprijeđenje poslovnog okruženja i konkurentnosti privatnog sektora Crne Gore“ koji se sprovodi u okviru Godišnjeg akcijskog programa Instrumenta za pretpristupnu podršku za 2014. godinu.

Grant šema koja je danas predstavljena je prvi u nizu projekata koje će Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstvom finansija, realizovati u narednom periodu u okviru Instrumenta pretpristupne podrške IPA 2014-2020.

„Ukupan iznos budžeta Poziva iznosi 1,6 miliona eura, krajnji rok za dostavljanje projektnih predloga je 08. maj i biće podržan samo jedan, najkvalitetniji prijedlog. Jedan od očekivanih rezultata ovog projekta odnosi se na razvijanje pilot grant šeme, kojom je planirano pružanje finansijskog podsticaja i podrške malim i srednjim preduzećima i klasterima, u cilju poboljšanja njihovih poslovnih rezultata, produktivnosti i profitabilnosti, konkurentnosti“, kazao je Babić.

Na osnovu ovih i budućih aktivnosti na nivou sektora Konkurentnost i inovacije stvoriće se, kako je dodao, uslovi da partneri iz privatnog sektora uzmu značajnije i intenzivnije učešće u ostalim programima Evropske unije namjenjim podsticanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. 

Generalni direktor za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Bojan Paunović kazao je da organizacije koje mogu podnijeti projekte su:

- ministarstva ili druga relevantna vladina tijela država članica Evropske unije,
- javna tijela država članica Evropske unije,
- ovlašćena tijela Vlade ili javne ustanove država članica Evropske unije, u oblastima koje su obuhvaćene ovim pozivom, i
- međunarodne, odnosno međuvladine organizacije.

„Prema indikativnom rasporedu, objavljivanje rezultata poziva, a zatim i potpisivanje ugovora se preliminarno očekuje u septembru ove godine. Projekti odabrani za finansiranje mogu trajati najmanje 18, a najviše 36 mjeseci“, kazao je Paunović.

U okviru Instrumenta pretpristupne podrške Evropske unije za period 2014 - 2020 od ukupnog budžeta od 270 miliona eura, 18,9 miliona namijenjeno je za podršku akcijama usmjerenim ka podsticanju inovacija, podizanju opšteg nivoa konkurentnosti i inovativnosti privrede.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
MINISTARSTVO FINANSIJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?