Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Nurković - Muhamed Sajid: Istaknuti Sporazumi o saradnji u oblasti vazdušnog i pomorskog saobraćaja

Objavljeno: 21.03.2018. 15:26 Autor: MSP

Ministar saobraćaja i pomorstva, gdin. Osman Nurković sastao se juče sa ministrom za opremu, transport, logistiku i vode Kraljevine Maroka, gdin.-om Abdelkader Amarom u Rabatu, Kraljevina Maroko. Ministar Nurković se odazvao pozivu svog marokanskog kolege u cilju uspostavljanja bolje saradnje između dvije države.

Ministar Nurković je upoznao gdin.-a Amara sa sastancima koje je obavio sa nerezidentnim ambasadorom Kraljevine Maroka u Crnoj Gori, gdin.-om Mohamedom Amine Belhajem, kao i sa ministrom za turizam, vazdušni saobraćaj, domaću radinost i socijalnu ekonomiju Kraljevine Maroko, gdin.-om Muhamedom Sajidom. Ovom prilikom su definisane ključne oblasti za saradnju u oblasti saobraćaja i pomorstva, a posebno su istaknuti Sporazum o saradnji o oblasti vazdušnog saobraćaja i Sporazum o saradnji u oblasti pomorskog saobraćaja. Vezano za Sporazum o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je uputilo nacrt pomenutog Sporazuma Kraljevini Maroko koja trenutno radi na istom. U oblasti pomorstva, Ministarstvo za opremu, transport, logistiku i vode Kraljevine Maroko je dostavilo crnogorskoj strani nacrt Sporazuma a trenutno se radi na usklađivanju teksta na osnovu komentara koje je crnogorska strana dostavila.

U cilju potpisivanja pomenutih Sporazuma koji bi doprinijeli ekonomskom razvoju dvije zemlje, kao i produbljivanja prijateljskih odnosa dvije zemlje, gdin. Amar je predložio posjetu svog ekspertskog tima Crnoj Gori krajem aprila ove godine kako bi se eksperti dva Ministarstva sastali i detaljno razgovarali o zajedničkim interesima i razmijenili iskustva i znanja u oblasti pomorstva, kao i logistike. Na sastanku je istaknuto da su dvije oblasti od značaja za saradnju između dvije zemlje komercijalni pomorski saobraćaj i nautički turizam.

Podsjećamo da je Delegacija Vlade Crne Gore predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva, gdin.-om Osmanom Nurkovićem boravila u Maroku radi učešća na Crans Montana Forumu koji se ove godine održava u Dakhli, Maroko od 15. do 20. marta. Crans Montana Forum se organizuje pod pokroviteljstvom kralja Muhameda VI a okuplja vođe država i Vlada, ministre, regionalne i međunarodne organizacije, poslanike i predstavnike biznisa iz čitavog svijeta pa samim tim predstavlja jedinstvenu platformu za razmjenu znanja i iskustava i promociju potencijala Crne Gore. Ministar Nurković je izlagao na posebnoj sjednici Crans Montana Kluba luka na temu ključne uloge pomorske industrije za svjetsku privredu, a učestvovao je i na Međunarodnoj konferenciji posvjećenoj Putu svile.

Na marginama Crans Montana Foruma, ministar se sastao i sa gđom. Nozipho Portia Mdawe, generalnom sekretarkom Udruženja za upravljanje luka u istočnoj i južnoj Africi. Ministar je predstavio potencijale Crne Gore vezano za nautički turizam i iskoristio priliku da istakne značajan broj crnogorskih pomoraca koji danas plovi na brodovima  stranih pomorskih kompanija, a čiji broj iznosi oko 7.000. Crna Gora je na bijeloj listi zemalja Evropske unije, što govori o kvalitetu obrazovnih programa u srednjim školama i na pomorskim fakultetima i obukama koje se izvode u različitim trening centrima. Gđa. Mdawe je izrazila želju za razmjenu iskustava i saradnju u oblasti kako nautičkog turizma, tako i obrazovanja pomoraca koji dolaze iz istočne i južne Afrike.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?