Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Simović o IPA projektu jačanja kapaciteta u oblasti voda: Važan iskorak u oblasti upravljanja vodnim resursima

Objavljeno: 21.03.2018. 17:14 Autor: MPRR
MPRR

Projekat „Jačanje kapaciteta za implementaciju Okvirne direktive o vodama u Crnoj Gori“, koji je u susret 22. martu - Svjetskom danu voda predstavljen danas u Podgorici, kako je ocijenio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, predstavlja važan iskorak u oblasti upravljanja vodnim resursima u Crnoj Gori.

Riječ je o projektu koji je podržan kroz IPA 2014 pretpristupna sredstva za životnu sredinu, u iznosu od 1,9 miliona eura, koji sprovode Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Evropskom komisijom.

Potpredsjednik Simović je kazao da će se realizacijom projekta unaprijediti standardi kvaliteta voda, poboljšati trenutno stanje informisanosti o vodnim resursima i definisati modeli za održivo upravljanje vodama u skladu sa standardima Evropske Unije.

Simović je kazao da zaštita voda i upravljanje vodnim resursima predstavljaju globalni izazov, jer je voda u 21. vijeku postala najznačajniji strateški prirodni resurs i značajan uslov za razvoj svakog društva. 

Potpredsjednik Vlade podsjetio je na zabrinjavajuće podatke u oblasti voda na globalnom nivou, ukazujući na važnost  očuvanja tog resursa u Crnoj Gori koja po vodnom bogatstvu, u odnosu na površinu, spada u vodom najbogatija područja na svijetu. Simović je poručio da vodni potencijal predstavlja jedan od značajnih razvojnih potencijala Crne Gore.

Crna Gora je, kako je istakao, napravila značajan korak u usklađivanju sa zakonodavstvom EU u oblasti kvaliteta voda, prije svega sa Okvirnom direktivom o vodama.

Projektom koji je usmjeren na jačanje kapaciteta za implementaciju ove direktive predviđeno je, kako je kazao, niz značajnih aktivnosti.

„Jedan od najvećih izazova u oblasti upravljanja vodama, kao najznačajnijem i najobuhvatnijem dijelu poglavlja 27 – Životna sredina, je priprema planova upravljanja riječnim slivovima. Ovim projektom, do sredine 2020. godine imaćemo spremne planove upravljanja Jadranskim i Dunavskim riječnim slivom, čime ćemo  ispuniti ovo mjerilo u pretpristupnim pregovorima. Planovi upravljanja riječnim slivovima će, nakon usvajanja od strane EK, biti osnovni dokumenti u Crnoj Gori prema kojima će se upravljati vodnim resursima, sa ciljem njihovog očuvanja“, kazao je Simović.

MPRRMPRR

On je naveo da će u cilju unapređenja praćenja kvantiteta površinskih voda Hidrometeorološki zavod dobiti 10 novih sofisticiranih hidroloških stanica za mjerenje površinskih voda i da će biti unapređeno 17 postojećih stanica.

U oblasti monitoringa podzemnih voda, planirano je uspostavljanje novih 65 mjernih stanica. „Pokazala se i neophodnost pripreme projekta istražnih hidrogeoloških radova, u cilju utvrđivanja nivoa podzemnih voda i njihove povezanosti sa površinskim, kao i u konačnom uspostavljanja osmatračkih stanica“, pojasnio je Simović, navodeći da su neke od planiranih lokacija za izvođenje istražnog bušenja Riječane u Nikšiću (Banjani), Radovče, sliv Cijevne, Vučji Studenac u Danilovgradu, Čevo i mnoge druge lokacije koje će biti razrađene Projektom.

Simović je istakao da će Program hidrogeoloških istraživanja, koji se po prvi put radi na ovom nivou u Crnoj Gori, imati višestruke koristi, jer će se uspostaviti nova monitoring mreža podzemnih voda, kontinuirano osmatranje nivoa i kvaliteta podzemnih voda. Izvešće se i istražno bušenje, čime će se ispitati postojanje podzemnih voda, što će višestruko olakšati buduća istraživanja za potrebe korišćenja voda u svrhu vodosnabdijevanja, navodnjavanja i drugih. „Takođe, utvrdiće se mogućnost i predložiti buduće korišćenje voda u skladu sa ciljevima Direktive „očuvanja dobrog statusa voda“ (flaširanje, vodosnabdijevanje, navodnjavanje i druge potrebe)“, saopštio je Simović.

On je dodao i da je završna komponenta projekta izrada Vodnog Informacionog Sistema, koji će predstavljati bazu podataka o vodnim resursima.

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Podgorici Herman Špic kazao je da je najbolji model za jedinstveni sistem upravljanja vodama - upravljanje prema riječnim slivovima, odnosno prirodnim geografskim i hidrološkim jedinicama, a ne prema administrativnim ili političkim granicama.

Špic je pojasnio da je cilj Okvirne direktive o vodama da koordinira primjenu svih propisa koji se odnose na upravljanje vodama kako bi se ispunili ciljevi kvaliteta Evropske unije. “Implementacija Okvirne direktive postavlja niz zajedničkih tehničkih izazova za zemlje članice EU, EK, zemlje kandidate, kao i zainteresovane strane i NVO. Pored toga, oba riječna sliva u Crnoj Gori su međunarodna i samim tim zajedničko razumijevanje i pristup je od ključnog značaja za uspješnu i efikasnu implementaciju Direktive u Crnoj Gori”, poručio je Špic.

Implementacija projekta teče planiranom dinamikom i očekuje se da bude realizovan do marta 2020. godine.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?