Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Konferencija o evropskom multimodalnom transportu se održava u Sofiji

Objavljeno: 21.03.2018. 18:34 Autor: MSP

U Sofiji se održava dvodnevna konferencija o evropskom multimodalnom transportu na kojem je učestvovala evropska Komesarka Violeta Bulc, ali i značajan broj visokih zvaničnika ministarstva saobraćaja zemalja Zapadanog Balkana.

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Crne Gore Angelina Živković je predvodila crnogorsku delegaciju na Konferenciji o evropskom multimodalnom transportu, koja je održana u Sofiji, 20. marta 2018. U crnogorskoj delegaciji bila je ambasador Crne Gore u Bugarskoj Snežana Radović i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za energetiku Ljubo Knežević.

Na marginama konferencije, komesarka Violeta Bulc se sastala sa šefovima delegacija Zapadnog Balkana, ministrima i državnim sekretarima. Fokus razgovora je bio na narednim koracima implementacije Ugovora o osnivanju transportne zajednice i formiranju Sekretarijata transportne zajednice, te koliki je progres ostvaren u pogledu sprovođenja reformskih mjera i projekata na ključnim koridorima, oko kojih će se odlučivati u susret londonskom Samitu predsjednika Vlada Zapadnog Balkana.

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Angelina Živković je ovom prilikom istakla da je Crna Gora donijela Zakon o ratifikaciji Ugovora o osnivanju transportne zajednice na redovnom zasijedanju Skupštine 1. marta 2018, da se radi na sprovođenju Menadžment plana reformskih (mekih) mjera kontinuirano, te da Crna Gora pored pozitivnog primjera One stop shopa za putni granični prelaz Sukobin-Murićani, uspješno realizuje i aktivnosti u okviru zajedničkog željezničkog graničnog prelaza u Tuzima. Kada su u pitanju projekti na ključnim koridorima, Crna Gora je dostavila predloge za kofinansiranje kroz III poziv za infrastrukturne grantove za dva projekta, jedan u putnom sektoru, kao dio Jadransko-jonskog koridora i drugi u željezničkom sektoru na koridoru koji nas povezuje sa Republikom Srbijom, kazala je Živković.

U kratkom ličnom kontaktu sa komesarkom, Živkovićeva je iskoristila jos jednom priliku da istakne da Crna Gora radi na projektima i koridorima koji su potpuno usklađeni sa Glavnom TEN-T mrežom, da je pojačan intezitet pripreme projekata na jadransko-jonskom koridoru, što je u svom obraćanju pomenuo i albanski ministar, jer se radi i zajednička Studija opravdanosti za jadransko-jonski koridor kroz Crnu Goru i Albaniju i s obzirom da je centralna tema same konferencije bila multimodalnost, Živkovic je iskoristila i tu priliku da podsjeti komesarku da Crna Gora preko IPA sredstava oprema željeznički terminal u Bijelom Polju, koji bi trebalo da koristi i Crnoj Gori i Srbiji. Na sastanku komesarka je ukazala i na značaj predstojećih događaja, kroz koje će se implementirati određene deklaracije vezano i za prekograničnu saradnju i za bezbjednost saobraćaja na putevima, te očekuje konkretne intervencije ministara, pored ostalih važnih tema kojima će se baviti TEN-T dani 2018. krajem aprila u Ljubljani, Samit šefova vlada EU i Zapadnog Balkana planiran u Sofiji krajem maja i Samit šefova vlada zapadno-balkanske šestorke planiran u junu u Londonu.

Crna Gora je kandidovala dva projekta za ko-finansiranje iz trećeg poziva za infrastrukturne projekte Investicionog okvira za Zapadni Balkan, o kojima će se odlučivati na Samitu predsjednika vlada zapadno-balkanske šestorke u junu u Londonu ove godine. Prvi projekat za koji su zatražena bespovratna sredstva u iznosu od 40 miliona eura od pomenutog instrumenta Evropske unije je prioritetna komponenta dijela obilaznice Budva u dužini od oko 13 km sa dvije petlje i pristupnim putem, koja je dio jadransko-jonskog koridora, dok je za željeznički sektor zatraženo 20 miliona eura, koji bi se usmjerili na dalju rekonstrukciju i modernizaciju pruge Bar-Vrbnica: za generalni remont gornjeg stroja pruge na dijelu pruge Lutovo-Podgorica; sanaciju čeličnih mostova iz prve grupe prioriteta; nabavku tri elektromotorna voza za lokalni putnički saobraćaj i generalni remont i opremanje radionica i depoa za održavanje voznih sredstava u Podgorici, Baru i Nikšiću.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?