Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potreban veći broj žena na mjestima odlučivanja

Objavljeno: 21.03.2018. 21:25 Autor: PR služba

Važnost uloge žene na mjestima odlučivanja još je jednom aktuelizovana na sastanku  ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke sa stalnom predstavnicom UNDP-a za Crnu Goru Fionom Mekluni.

Zenka i Mekluni razmijenili su mišljenja o rezultatima dosadašnje saradnje i razgovarali o predstojećim koracima kroz nove projektne aktivnosti koje se planiraju u okviru finansijske podrške EU. U fokusu dosadašnje saradnje bilo je veće učešće žena u javnom i političkom života, ekonomsko osnaživanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Zenka je saopštio spremnost Ministarstva da sarađuje sa svim relevantnim akterima u cilju zaštite i unaprijeđenja ljudskih i manjinskih prava, te posebno na prevenciji i suzbijanju negativnih društvenih fenomena kao što je nasilje.

Ministar Zenka je saopštio da će UNDP biti uvjek pouzdan i iskren partner resora na čijem je čelu, i zahvalio na sugestijama koje su uvijek dobrodošle u cilju postizanja boljeg i kvalitetnijeg života žena u crnogorskom društvu.

Mekluni je kazala da svi možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima postignutim u okviru projekta „Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti“, koji sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, a finansira Evropska unija. Mekluni je posebno istakla napredak na polju političke participacije žena, i naglasila važnost djelovanja Ženske političke mreže. Ti rezultati ce biti odlična osnova i za buduće uspjehe.

Ona se osvrnula i na druge brojne pomake, među kojima i trostruko veći broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama. Takođe, kada je u pitanju žensko preduzetništvo, više od 300 žena dobilo je programsku podršku za izradu biznis plana i realizaciju biznis ideja. Zahvaljujući sinhronizovanom djelovanju Ženske političke mreže i projektnih partnera do sada je 6 opština opredijelilo konkretne budzetske linije za podršku ženskom preduzetništvu.

Zajednički je konstatovano da su za unaprijeđenje postojećeg stanja u oblasti poštovanja i zaštite ljudskih prava potrebne odlučnije i kreativnije akcije, koje mogu doprinjeti postizanju rodne ravnopravnosti u svim sferama zivota, ukoliko im se pristupi  organizovano i predano.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?