Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

IPARD poziv predstavljen poljoprivrednicima u Rožajama i Beranama

Objavljeno: 21.03.2018. 21:45 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Poljoprivrednim proizvođačima sa područja opština Rožaje i Berane predstavljen je prvi javni poziv za korišćenje sredstava iz IPARD programa.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su poziv kao i procedure za podnošenje zahtjeva kao i neophodne preduslove koji se moraju ispoštovati kako bi poljoprivredni proizvođači mogli konkurisati. Poljoprivrednim proizvođačima je pojašnjeno da kroz ovaj javni poziv koji se odnosi na primarnu proizvodnju mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€. Podrška iznosi do 60% prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, bespovratna podrška iznosi 65%, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška iznosi čak 70%. Javni poziv je otvoren do 15. maja 2018. godine.

Poljoprivrednim proizvođačima naglašeno je da je preduslov za korišćenje sredstava podrške kroz IPARD program upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava kako površina tako i grla stoke koju posjeduju. Takođe, pojašnjeno je da će se predmeti koji su vezani za aplikacije za IPARD program rješavati po prioritetnoj proceduri kako bi mogli iskoristiti podršku koja im se nudi.

I u ovim opštinama poljoprivredni proizvođači su informisani u skladu sa pozivom imaju obavezu da svi objekti koji se grade moraju imati dozvolu za gradnju kao i da proceduru moraju završiti kod organa lokalne samouprave. Takođe, iskazano je veliko interesovanje za nabavku mehanizacije i naglašeno je da prilikom kupovine mehanizacije, mehanizacija mora biti u vlasništvu korisnika podrške, dok zemljište može biti u susvojini ili uzeto u zakup na period od najmanje 7 godina.

Kroz ovaj objavljeni IPARD javni poziv poljoprivrednici sa ovog područja pored kupovine potrebne mehanizacije i opreme mogu izgraditi ili rekonstruisati objekte, urediti infrastrukturu na gazdinstvu, podići voćnjake, zatim ugraditi sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije i ostalo. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača iskazao interesovanje da se prijave na javni poziv u dijelu stočarske proizvodnje, izgradnje ili rekonstrukcije objekata za držanje stoke i rješavanje pitanja stajnjaka i vodosnadbijevanja gazdinstva radi širenja proizvodnje. Predstavnici ministarstva su objasnili prisutnim koja dokumentacija im je potrebna, kao i kako i gdje je mogu pribaviti kako bi povećali kapacitete i ispunili uslove zaštite životne sredine i dobrobiti životinja.

Poljoprivrednicima su pojašnjeni kriterijumi koje moraju ispuniti da bi mogli aplicirati za objavljeni javni poziv. Tačnije, oni moraju imati određen broj grla ili površine pod zasadima. Za projekte iz sektora proizvodnje mlijeka - 5 krava (priplodnih grla) i/ili 50 ovaca i/ili 50 koza, sektora proizvodnje mesa - 30 goveda u tovu; 20 krmača ili 100 svinja u završnom tovu; 1.000 brojlera (pilića); 100 brojlera (ćurića), zatim proizvodnje jaja: 2.500 koka nosilja, voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje) - 0,5 ha površine zasada, 0,1 ha površine zasada u zaštićenom prostoru, za proizvodnju ratarskih kultura - 1 ha površine zasada, aromatičnog i ljekovitog bilja - 0,3 ha površine zasada, proizvodnju gljiva i pečurki - 0,01 ha proizvodne površine, za pčelare 30 pčelinjih društava, a za ribare godišnji kapacitet minimum 10 tona ribe.

Proizvođači su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranici koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u regionalnim kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji, kao i u kancelarijama Ministarstva.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?