Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Stipendije za prvu AVA školu u oblasti antimaterije u CERN-u

Objavljeno: 21.03.2018. 22:08 Autor: Ministarstvo nauke
Međunarodna škola fizike antimaterije Accelerators Validating Antimatter PhisicS biće održana od 25-29. juna 2018. godine u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN). Škola će se baviti izazovima u projektovanju i optimizaciji postrojenja za izučavanje antimaterije, najmodernijom dijagnostikom snopovima čestica i naprednim detektorima, kao i novim eksperimentima s antimaterijom,a namijenjena je istraživačima u ranoj fazi karijere.

Eksperimenti s antimaterijom predstavljaju vrhunac nauke. Međutim, takve eksperimente veoma je teško realizovati. Cilj projekta AVA je da omogući nove eksperimente s antimaterijom, iskušavajući fundamentalne zakone prirode.

Osim predavanja lidera u istraživanjima, biće organizovane studijske grupe, ali i različite sesije vezane za industriju. Takođe, biće prilike i za diskusiju i umrežavanje tokom trajanja događaja, kao i prilikom obilaska CERN-ovih jedinstvenih akceleratorskih postrojenja.
Dostupno će biti nekoliko stipendija za mlade istraživače, koji dolaze izvan AVA mreže.

Rok za prijavu je 31.mart 2018.godine.

Detalji o registraciji i dodatne informacije dostupne su na:
https://indico.cern.ch/event/677170/
www.ava-project.eu

Osoba zadužena za kontakt i dodatne informacije:
Prof. dr Karsten P. Velš (Carsten P Welsch)
Šef odsjeka
Odsjek za fiziku
Univerzitet u Liverpulu
L69 7ZE Liverpul, UK
c.p.welsch@liverpool.ac.uk

Dodatna informacija: nekadašnja studentkinja PMF-a Milena Vujanović, inače stipendistkinja AVA škole, raspoložena da pomogne studentima iz Crne Gore zainteresovanim za doktorate iz fizike. Kontakt: milena.vujanovic@cern.ch
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?