Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Radulović: Voda je naš najveći prirodni ali i strateški resurs

Objavljeno: 22.03.2018. 20:19 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saša Radulović otvorio je danas skup pod nazivom "Vizija održivog upravljanja vodnim resursima u 21. vijeku", povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. marta, na Žabljaku.

Ističući da je voda jedan od najvažnijih resursa, Radulović je podsjetio da je zabrinjavajući nedostatak čiste vode za piće u mnogim krajevima svijeta, ali da Crna Gora spada u 4% svjetske teritorije sa najvećim prosječnim oticajem.

„Imajući pri tome u vidu činjenicu da se 95,3% vodotokova formira u Crnoj Gori, sa izvorištem i slivnim područjem na našoj teritoriji, s pravom se može reći da je voda naš najveći prirodni resurs i, ne samo prirodni već i starteški resurs, te se zbog toga prema istom moramo odnositi izuzetno oprezno“, kazao je Radulović.

Državni sekretar MORT-a je ukazao na prognozu do 2025. odnosno 2030. godine kada će potreba za vodom premašiti zalihe, te da će u budućnosti dvije trećine čovječanstva osjetiti ozbiljan nedostatak vode uslijed posljedica zagađenja, klimatskih promjena i porasta broja stanovnika.

„Zato naš zajednički fokus mora biti na smanjenju zagađenja i rasipanja vode, moramo nastojati da u najvećoj mogućoj mjeri smanjimo udio nepročišćenih otpadnih voda, povećati efikasnost korišćenja u cilju smanjenja broja ljudi koji se suočavaju sa nestašicama vode, primijeniti integrisano upravljanje vodnim resursima na svim nivoima, kao i zaštiti i obnoviti ekosisteme povezane sa vodom, uključujući planine, šume, plavna zemljišta, rijeke i jezera“, rekao je on.

Sa aspekta Crne Gore, ukoliko analiziramo dostignuća u oblasti voda u prethodnom periodu, Radulović je kazao da se može konstatovati da je izgrađeno i rehabilitovano oko 400 km vodovodne i kanalizacione mreže, da je izgradnjom Regionalnog vodovoda obezbjeđena sigurnost u vodosnabdjevanju za Crnogorsko primorje, dužine 135 km, kao i da su izgrađeni i pušteni u funkciju postrojenja za tretman otpadnih voda u Mojkovcu, Žabljaku, Budvi, Nikšiću, Herceg Novom, Kotoru i Tivtu, Šavniku.

„U izgradnji su postojenja za tretman otpadnih voda u Pljevljima i Beranama, a u fazi pripreme izgradnja novog postrojenja za tretman otpadnih voda u Podgorici i Danilovgradu“, katao je državni sekretar.

On je podsjetio i da su u 2017. godini obezbjeđena sredstva i za sanaciju ponora otpadnih voda na Cetinju, da je u toku izgradnja kanalizacione mreže u Beranama, Herceg Novom, Baru i Bijelom Polju, kao i da su u toku projekti na unapređenju sistema vodosnabdijevanja Cetinja i Žabljaka.

Visina do sada uloženih sredstava u realizaciju navedenih projekata iznosi oko 350 miliona eura, dok je znatan iznos sredstava u ovom trenutku u fazi realizacije.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

„Smatram da je potrebno istaći da je dosadašnja ekonomska i finansijska analiza pokazala da će ukupni troškovi usklađivanja i sprovođenja evropskih standarda u okviru Poglavlja 27 u Crnoj Gori iznositi oko 1.429 milijarde eura do 2035, a moguće i više, obzirom na konstantno unapređenje EU direktiva u skladu sa inovativnim tehnologijama koje se pojavljuju na tržištu. Na osnovu postojeće procjene, najveći finansijski teret u visini od 841 milion eura tiče se oblasti kvaliteta voda, i to izgradnje postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda i izgradnje infrastrukture u oblasti pijaće vode i zaštite od poplava“, kazao je Radulović koji je ujedno i pregovarač za Poglavlje 27.

Organizatori ove međunarodne konferencije su Regionalni vodovod i Međunarodno udruženje vodovodnih preduzeća sa sjedištem u Beču, uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma I Opštine Žabljak.

Uvodno izlaganje g. Saše Radulovića, državnog sekretara za životnu sredinu, Ministarstvo održivog razvoja i turizma možete preuzeti  OVDJE

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?