Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja u Studijskoj posjeti Makedoniji i Holandiji, na temu “Razmjena iskustava i dobre prakse u oblasti zaštite i zdravlja na radu u EU kompanijama”

Objavljeno: 23.03.2018. 19:04 Autor: mrss
U periodu od 11.03. do 17.03.2018. godine, sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja Elmedin Rovčanin, načelnica Direkcije za poslove zaštite i zdravlja na radu Danijela Šuković i samostalna savjetnica u Direkciji za poslove zaštite i zdravlja na radu Jovana Bošković, prisustvovali su nizu sastanaka kroz Studijsku posjetu Makedoniji i Holandiji, na poziv BALcanOSH mreže.

Cilj pomenute studijske posjete ogledao se u razmjeni dobre prakse, informacija i iskustava vezanih za oblast zaštite i zdravlja na radu i njene vizije koja se ogleda u tome da je potrebno osigurati razvoj prevencije i unaprjeđivanja zaštite i zdravlja na radu zbog bezbjednih i zdravih radnih mjesta, koja će stvoriti adekvatne uslove za rad kako zaposlenim tako i poslodavcima, rastu produktivnosti, konkurentnosti i privrednom razvoju. Održan je sastanak sa gdin – om Darkom Dochinski, načelnikom u Ministarstvo za trud i socijalna politika Makedonije, na kom je dogovorena buduća saradnju u jačanju stanja iz oblasti djelovanja zaštite i zdravlja na radu, kroz niz zajedničkih aktivnosti, ( izrada akta o procjeni rizika, uloga kkordinatora za zaštitu i zdravlja na radu, izrada Plana mjera zaštite i zdravlja na radu), čija se realizacija očekuje u skorije vrijeme. Takođe, održan je sastanak sa gdin - om Milanom Petkovski, predsjednikom Makedonskog udruženja zaštite na radu i Focal Point Manager for Macedonia u Evrpskoj agenciji za zaštitu i zdravlje na radu, sa kojim smo govorili na temu aktivnosti koje se tiču promovisanja kampanje Evropske agencije za zaštitu i zdravlje na radu Healthy Workplaces MANAGE DANGEROUS SUBSTANCES 2018-19.

                                                               mrss

Organizovana je posjeta nezavisnom istraživačkom institutu TNO u Holandiji, koji se pored niza aktivnosti bavi i pitanjima zaštite i zdravlja na radu, te zastupaju većinu poslova iz ove oblasti u ime svoje države. Na prezentaciji koju su pripremili za nas prikazali su najvažnije projekte koje trenutno sprovode a tiču se zaštite i zdravlja na radu, bazu podataka o povredama na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom, aktvinosti povodom predstojeće kampanje koju sprovodi Evropska agencija za zaštitu i zdravlje na radu. <Prilog>

Osim razmjene iskustava i dobre prakse iz oblasti zaštite i zdravlja na radu, na pomenutim sastancima, velika pažnja bila je posvećena promociji kulture prevencije i primjera dobre prakse u oblasti zaštite i zdravlja na radu na svim nivoima organizovanja poslodavca, zaposlenih, i države kao cjeline, čemu Crna Gora uspostavljajući nove razvojne ciljeve u okviru zaštite i zdravlja zaposlenih u radnoj i socijalnoj sredini, na provjerenim iskustvima i dostignućima uporednog zakonodavstva, u budućem periodu teži.



mrss



PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?