Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Simović u Pljevljima: Poljoprivreda u dobrom zamahu, zajedno ćemo napraviti nove iskorake

Objavljeno: 23.03.2018. 18:52 Autor: MPRR

MPRRMPRR 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede mr Milutin Simović danas je tokom drugog dana radne posjete Pljevljima uručio poljoprivrednicima sa područja ove opštine rješenja o dodjeli podrške za nabavku mehanizacije.

Riječ je o podršci koja je opredijeljena iz Agrobudžeta za 2018. godinu, kroz javni poziv koji je nedavno zaključen. Rezultati ovog poziva sa razlogom su predstavljeni u Pljevljima, jer je najveći broj pristiglih i odobrenih zahtjeva, upravo iz Pljevalja - 98 od ukupno 559 pristiglih zahtjeva.

„Drago mi je što smo danas u prilici da obavimo još jedan domaćinski razgovor, sa vama koji vrijedno radite na svojim gazdinstvima, časno obezbjeđujući egzistenciju za sebe i svoje porodice. Drago mi je što je sa nama i predsjednik Opštine, koji domaćinski takođe radi svoj posao, brinući o urbanom dijelu Pljevalja, ali sa još snažnijom emocijom i podrškom je okrenut ruralnim područjima Pljevalja. Najkraće bih ovaj skup označio kao susret odgovornih domaćina“, poručio je Simović.

MPRRMPRR

Podsjećajući da je u četvrtak, tokom prvog dana posjete obišao najznačajnije privredne subjekte u Pljevljima, kazao da je poljoprivreda preduzeće sa najviše zaposlenih u Pljevljima. Zbog toga, Vlada iskazuje posebnu pažnju prema toj činjenici, o čemu svjedoče sve izdašnija opredijeljenja sredstva za poljoprivredu, kroz veći Agrobudžet, nove kreirane mjere podrške, posebno za mlade, kao i nove mogućnosti koje su stvorene kroz novi MIDAS u iznosu od 30 miliona eura, IPARD program kroz koji će u naredne četiri godine biti investirano 87 miliona eura, ali i brojne druge mogućnosti.

Potpredsjednik Simović je kazao da u Pljevljima danas već počinje prezentacija rezultata javnih poziva iz Agrobudžeta 2018, s obzirom da su neki već zaključeni prije isteka roka, što pokazuje veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača za mjere podrške. „Prvu prezentaciju počinjemo u Pljevljima jer je najveći broj, 98 od 559 podnijetih i odobrenih zahtjeva iz ove opštine. „To nije slučajno, to je rezultat, ne samo interesovanja poljoprivrednika, već jednako i angažovanja savjetodavnih i stručnih službi na terenu koje su bile u direktnom kontaktu sa proizvođačima, što je rezultiralo boljom komunikacijom sa proizvođačima.

Govoreći o rezultatima Javnog poziva za podršku nabavci mehanizacije na nivou Crne Gore, Simović je saopštio da su crnogorski poljoprivrednici ukupno investirali novih 1.54 miliona eura, za nabavku raznovrsne mehanizacije, priključaka i opreme, uz bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u iznosu od  764.171,58 eura.

MPRRMPRR

Prema riječima Simovića, to je 60 odsto više nego prošle godine samo za ovu namjenu. „Veći broj investicija i kraće trajanje javnih poziva znači da su ovi procesi postali dinamičniji u odnosu na prošlu godinu. To je poruka da domaćini žele da rade i unapređuju svoja gazdinstva uz podršku države.

Najveći broj aplikacija, oko 70 odsto, je stigao sa sjevera, što pokazuje, kako je kazao Simović, da sjever ima potencijal – i prirodni i ljudski.

Još veće šanse za unapređenje proizvodnje, pljevaljskim i crnogorskim poljoprivrednicima nudi IPARD program. Mogućnosti i uslovi za dobijanje značajne podrške kroz prvi javni IPARD poziv, takođe, su danas predstavljene poljoprivrednicima iz Pljevalja.

IPARD javni poziv – priprema poljoprivrednika za evropsku ligu šampiona

Potpredsjednik Simović je zajedno sa predsjednikom Opštine prisustvovao prezentaciji prvog IPARD javnog poziva, ističući da želi da vidi kako teku prezentacije ovog poziva na terenu, ali i da lokalna uprava sagleda u potpunosti značaj i ulogu u određenim procedurama, kako bi na što bolji način pomogla poljoprivrednicima u korišćenju značajnih sredstava.

„Ovo je prilika da se detaljno upoznate sa velikim IPARD - om, da dobijete konkretne informacije o procedurama, kako da dođete do značajnih bespovratnih sredstava, da budemo odgovorni u smislu preciznosti ispunjavanja zahtjeva, da ispoštujemo zahtjevna evropska pravila za evropska sredstva. Kroz ranije projekte spremali smo se za tu evropsku ligu šampiona. Ovo je, upravo, ta liga, i ona pripada našim domaćinima, i vjerujem da ćemo sjutra biti vrlo uspješni na tom evropskom šampionatu“, poručio je Simović.

MPRRMPRR

Da bi bili uspješni, kako je kazao, treba da povučemo sva sredstva IPARD-a, i sva druga koja imamo i spremamo za dobre domaćine sa nivoa lokalne uprave, Vlade, vašeg rada i uspjeh neće izostati“, ocijenio je Simović.

Imajući sve to u vidu, možemo da konstatujemo da smo u dobrom zamahu, da ćemo više uraditi ako nastavimo partnerstvo koje garantuje nove iskorake na dobro vas vaših porodica, lokalne ekonomije i ukupne Crne Gore.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić pozdravio je predstavnike Vlade i Ministarstva poljoprivrede, a posebno poljoprivredne proizvođače iz opštine Pljevlja, iskazujući posebno poštovanje prema poslu koji obavljaju dobri domaćini.

On je dodao da je posebno ohrabren rezultatima javnih poziva i podacima koji pokazuju da Pljevlja imaju izuzetne poljoprivredne proizvođače, kojima su, kako je poručio, vrata Opštine i njega kao predsjednka uvijek otvorena. Podsjetio je i na podršku koju je Opština, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede opredijelila za poljoprivrednike.

U nastavku posjete potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, zajedno sa predsjednikom Opštine Mirkom Đačićem obićiće više poljoprivrednih proizvođača.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?