Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan Sastanak o istraživanju i inovacijama na Zapadnom Balkanu u Skoplju

Objavljeno: 26.03.2018. 17:03 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke
Sastanak Zapadnog Balkana na temu istraživanja i inovacija, koji je organizovalo Ministarstvo obrazovanja i nauke Republike Makedonije u saradnji sa Evropskom komisijom, održan je u Skoplju 21 i 22. marta 2018. godine. Ispred Republike Bugarske, koja trenutno predsjedava EU, prisustvovao je prof. Leander Litov, koji je i član Upravnog odbora regionalnog projekta "Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST)".

Prvog dana sastanka g-din Bernhard Fabianek iz Generalnog direktorata za istraživanja i inovacije Evropske komisije predstavio je učešće Zapadnog Balkana u EU okvirnom programu za istraživanja i inovacije "Horizont 2020", ukazujući na zajedničke prioritete Regiona i potrebu za ciljanim aktivnostima u narednom periodu, kako bi se optimalno iskoristila raspoloživa sredstva iz ovog programa. Takođe, Fabianek je predstavio i Novu strategiju proširenja i šest ključnih prioriteta, sa akcentom na značaj suštinskih reformi.

Prof. Mimoza Ristova, predstavnica Upravnog odbora za regionalni projekat SEEIIST, obratila se prisutnima ispred Odbora i predstavila projekat. S tim u vezi, predstavnik Bugarske potvrdio je fokus predsjedavanja ove zemlje na region Zapadnog Balkana, kao i na ovaj regionalni projekat.

Gospođa Mimika Dobroshi iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) govorila je o višegodišnjem Akcionom planu za Regionalnu ekonomsku oblast (MAP REA), koji za programski period 2018-2020 uključuje i Međunarodni institut, čime se ovaj projekat pojavio na strateškoj mapi Regiona.

Prof. Miroslav Vesković iz Generalnog direktorata - Udruženi istraživački centar govorio je na sastanku o potrebi intersektorskog pristupa, ulozi nauke u društvu, korišćenju rezultata i umrežavanja u okviru COST akcija za kreiranje partnerstava u EU programima za nauku, aktivnosti klastera i korišćenju JRC centara znanja. Zemlje Zapadnog Balkana predstavljale su svoja dostignuća u oblasti istraživanja i inovacija, sa osvrtom na strateški okvir, budžete za nauku i razvoj i tekuće instrumente podrške. Zaključci prvog dana sastanka odnosili su se na aktivno učešće u programskim odborima za H2020; dodatni trening i jačanje kapaciteta za učešće u ovom programu; identifikaciju zaiedničkih tematskih prioriteta u istraživanjima, kao i umrežavanje putem COST akcija za stvaranje čvrstih konzorcijuma.

Drugi dan sastanka otpočeo je prezentacijom g-dina Alesa Gnamusa, iz GD Udruženi istraživački centar, koji je predstavio na koji način JRC može doprinijeti unapređenju nacionalnih aktivnosti koje se odnose na pametnu specijalizaciju. Predstavnice Tambourine Innovation Ventures i META grupe upoznale su prisutne sa radom organizacija i eventualnom podrškom koju mogu pružiti zemljama Zapadnog Balkana, u kontekstu jačanja kapaciteta za pametnu specijalizaciju. Nakon toga su sve zemlje predstavile svoje programe ekonomskih reformi i status aktivnosti po pitanju pametne specijalizacije. Zaključeno je da ovaj koncept mora postati prioritet agende istraživanja i inovacija u Regionu.

Fokus na narednom panelu bio je na regionalnom projektu SEEIIST. Učesnice na projektu su predstavile status trenutnih aktivnosti i razmijenile ideje o budućim koracima. Tokom diskusije, istaknuta je priprema Memoranduma o saradnji i odluka o jednoj opciji projekta, što će biti razmatrano na drugom sastanku Upravnog odbora u Tirani, 30. marta 2018. godine, istaknuto jačanje kapaciteta kroz IAEA regionalni projekat tehičke saradnje, kao i pripremne aktivnosti na izradi glavnog projekta. Strane učesnice treba u narednom periodu da pokažu punu posvećenost zajedničkom projektu i dođu do optimalnih zajedničkih rješenja za njegovu realizaciju.

Dostignuća Crne Gore u oblasti istraživanja i inovacija na ovom sastanku predstavljale su Milena Milonjić, članica Nacionalnog tima za pametnu specijalizaciju i Marijeta Barjaktarovic Lanzardi, kontakt osoba za regionalni SEEIIST projekat.

Photo credit: ISF EC / WB
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?