Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje

Objavljeno: 23.03.2018. 19:16 Autor: Ivona Mihajlović - administrator
Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija je u okviru projekta „Podrška za procjenu makroekonomskog uticaja strukturnih reformi“, u periodu od 15-23. marta organizovalo obuku za službenike na temu jačanja kapaciteta za makroekonomsko planiranje, koju je vodila g-đa Ralitsa Ganeva, bugarski eksperti za pomenutu oblast.

Obuka se sastojala od sljedećih modula: makroekonomsko modeliranje i procjena uticaja, alati i metode makroekonomskog modeliranja, kao i izbor mogućih modela. Takođe, na radionicama su pored praktičnih obuka, održana i teorijska predavanja iz oblasti makroekonomije, statistike i ekonometrije. Radionicama su prisustvovali predstavnici Direktorata za ekonomsku i razvojnu politiku, iz Ministarstva finansija i druga resorna ministarstava uključena u proces sprovođenja strukturnih reformi.

Projekat „Podrška za procjenu makroekonomskog uticaja strukturnih reformi“, koji je finansiran iz IPA sredstava, namijenjen je Vladi Crne Gore, posebno Ministarstvu finansija, u cilju poboljšanja finansijskog upravljanja u našoj zemlji i pripremi strateških dokumenata za pristupanje EU. Osnovni cilj Projekta odnosi se na pružanje podrške u evaluaciji, odabiru i procjeni uticaja mjera strukturnih reformi predloženih u Programu ekonomskih reformi i drugim strateškim dokumentima, sa namjerom unapređenja makroekonomskog planiranja, a samim tim i unapređenja planiranja budžeta, u smislu korišćenja kvalitetnih softverskih alata i jačanja kapaciteta za njegovo korišćenje. 

U dosadašnjem radu na projektu završena su početna i razvojna faza, koje su bile usmjerene na analizu i pregled politika. Preostale aktivnosti predviđene za razvoj i implementaciju modela održaće se u planiranim rokovima do kraja jula 2018. godine.


PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?