Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković sa gruzijskim kolegom, Levanom Izorijom: Crna Gora će promovisati NATO politiku otvorenih vrata

Objavljeno: 26.03.2018. 20:52 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa ministrom odbrane Gruzije, Levanom Izorijom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Tema razgovora bila su trenutna bezbjednosna situacija u regionu, podrška Crne Gore evroatlantskim i evropskim stremljenjima Gruzije i mogućnosti dalje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

Ministri odbrane dvije zemlje su ocijenili da članstvo Crne Gore u Alijansi značajno doprinosi geopolitičkoj stabilnosti i smanjivajem tenzija na jednom istorijski trusnom području. 

Bošković je istakao spremnost Crne Gore da pruži političku, ekspertsku i tehničku pomoć Gruziji u procesu pridruživanja. On je naglasio da ćemo kao NATO članica nastaviti da promovišemo NATO politiku otvorenih vrata, uz uvjerenje da je jedina pouzdana budućnost svih zemalja regiona u punoj evroatlantskoj i evropskoj integraciji. Ministar Bošković je napomenuo da Crna Gora prepoznaje važnost podrške Gruziji, kako bi do kraja sprovela dugotrajni i sveobuhvatni proces reformi, cijeneći njene napore na unaprjeđenju odbrambenog sektora, kao i na ispunjavanju zadataka koji proizilaze iz NATO agende. 

Izoria je čestitao Crnoj Gori na uspjehu u integracionim procesima, ocijenivši da Crna Gora može poslužiti kao primjer zemljama regiona. 

Sagovornici su izrazili posvećenost daljem unaprjeđenju odbrambene saradnje dvije zemlje kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u saradnji sa ostalim partnerskim zemljama, uz osvrt na mogućnost uspostavljanja saradnje u domenu sajber odbrane, komunikaciono-informacionih sistema i u oblasti vazduhoplovstva.

Ministri su nakon susreta održali konferenciju za medije, uz konstataciju da dosadašnja saradnja, kao i evropska i evroatlantska perspektiva dvije zemlje, predstavlja odličnu osnovu za snažnije povezivanje Crne Gore i Gruzije i unaprjeđenje odnosa u oblasti odbrane. 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?