Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Plužinama predstavljen IPARD

Objavljeno: 27.03.2018. 00:02 Autor: MPRR

MPRRU nastavku info kampanje o IPARD prvom javnom pozivu, koja je započela još početkom marta ove godine, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su poljoprivredne proizvođače sa teritorije opštine Plužine upoznali sa uslovima i kriterijumima prihvatljivosti kroz ovaj Javni poziv.

Korisnici ovog javnog poziva mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom i koja već imaju određenu poljoprivrednu proizvodnju.

Kroz objavljeni IPARD javni poziv poljoprivrednici mogu izgraditi ili rekonstruisati objekte, kupiti potrebnu opremu i mehanizaciju, urediti infrastrukturu na gazdinstvu, podići voćnjake, ugraditi sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije, izgraditi uzgajališta i ostalo.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja podsjetili su proizvođače da se kroz objavljeni Javni poziv, koji se odnosi na primarnu proizvodnju podržavaju projekti sa prihvatljivim troškovima u iznosu od od 10.000€ do 500.000€, dok podrška iznosi do 60% prihvatljivih troškova, a ako se radi o mladom farmeru ispod 40 godina, podrška iznosi 65%, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 mnv podrška iznosi čak 70%. Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija.

Naročito interesovanje iskazano je za pitanje vlasništva investicije. Istaknuto je, da prije podnošenja zahtjeva za isplatu sredstava podrške kroz mjeru 1, investicija koja se podržava mora biti u vlasništvu korisnika podrške. Odnosno, ukoliko je u pitanju izgradnja i/ili rekonstrukcija objekta, objekat, ali i zemljište na kome se gradi/rekonstruiše mora biti u vlasništvu korisnika podrške, prije podnošenja zahtjeva za isplatu. Takođe, sva kupljena mehanizacija mora biti u vlasništvu korisnika podrške. Naglašeno je, da prilikom kupovine mehanizacije, mehanizacija mora biti u vlasništvu korisnika podrške, dok zemljište može biti u susvojini ili uzeto u zakup na period od najmanje 7 godina. Ukoliko korisnik podrške podiže višegodišnje zasade, prije podnošenja zahtjeva za isplatu, to zemljište, na kome se zasadi podižu, mora biti u njegovom vlasništvu.

Poljoprivrednici su se interesovali i za nabavku mehanizacije, naročito za nabavku traktora, gdje je naglašeno da se podržavaju traktori jačine do 100 kW, kao i da moraju ispunjavati EU standarde.

Proizvođači su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranica Ministarstvstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?