Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Međunarodni institut predstavljen na konferenciji "Istraživačka infrastruktura nakon 2020. godine” u Sofiji

Objavljeno: 27.03.2018. 16:39 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Regionalni projekat za uspostavljanje Međunarodnog naučnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) predstavljen je na konferenciji "Istraživačka infrastruktura nakon 2020. godine - održivi i efikasni ekosistem za nauku i društvo", koja je 22 i 23. marta održana u Sofija Tehološkom parku, u Bugarskoj.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Cilj konferencije je bio ukazati na značaj kontinuirane političke posvećenosti javnim investicijama u istraživačke infrastrukture, te široku korist koju donosi za društvo i industriju. Jedan od zaključaka događaja je potvrdio činjenicu da je izvrsna nauka, kroz dugoročne investicije u istraživačku infrastrukturu, od ključnog značaja za rješavanje velikih izazova koji se ubrzano mijenjaju. Takođe, putem ovih infrastruktura širi se znanje ka velikom broju MSP, što će povećati inovacije i konkurentske performanse Evrope.

Tokom dvodnevne konferencije organizovana je i izložba projekata velikih istraživačkih infrastruktura i projekata na prostoru Evrope.

Imajući u vidu sveukupni cilj Međunarodnog naučnog instituta, kao i težnje zemalja Jugoistočne Evrope da se i na ovom prostoru uspostavi prva istraživačka infrastruktura svjetske klase, projekat SEE-IIST je predstavljen na štandu izložbe gdje su prisutni imali mogućnost da se bliže upoznaju sa detaljima ovog projekta, kao i narednim koracima u cilju realizacije ovog regionalnog projekta.
Ministarstvo nauke
Projekat je u ime zemalja regiona zainteresovanim posjetiocima predstavio Saša Ivanović iz Ministarstva nauke, predstavnik Crne Gore u EU tijelu ESFRI (Evropski strateški forum za naučne infrastrukture).


Ovdje možete preuzet
i brošuru
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?