Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković: Bar je slika Crne Gore, multietničkog, multikonfesionalnog sklada

Objavljeno: 27.03.2018. 21:07 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je tokom radne posjete Opštini Bar izrazio uvjerenje da su u današnjim razgovorima Vlada i rukovodstvo opštine Bar dali dobru osnovu kako da se može uraditi više da bi se u Baru, a samim tim i u Crnoj Gori, živjelo ljepše i kvalitetnije.

„Bar je mjesto i grad po kojem se Crna Gora prepoznaje. Nije to samo mjesto i prostor koje ima resurse i prostora za razvoj i rast naše ekonomije. Bar je u stvari slika Crne Gore, multietničkog, multikonfesionalnog sklada. Ovdje žive ljudi različitih vjera i nacija u najboljem skladu, u onome što čuva Crnu Goru i njene vrijednosti. Ovdje je kulturna baština Bara, nije samo poznata u Crnoj Gori nego i širom planete. Dakle, biti u Baru je zaista zadovoljstvo, posebno predsjedniku Vlade, ali i razgovarati u Baru o razvoju potencijala Bara je takođe izazov, ali i privilegija. Ja vjerujem da smo mi danas dali jednu dobru osnovu kako zajedno Vlada i rukovodstvo opštine Bar odnosno administracija lokalne samouprave može da uradi više da bi se u Baru živjelo ljepše i kvalitetnije, a samim tim i u Crnoj Gori“, istakao je predsjednik Marković u odgovoru na novinarsko pitanje o rezultatima posjete Baru.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će Vlada pratiti odluke evropskih zemalja koje su odlučile da protjeraju ruske diplomate, premijer je naglasio da je obaveza Crne Gore slijeđenje evropske spoljne politike i solidarnosti i partnerstva sa članicama iz NATO-a.

„Država Crna Gora je članica NATO a, ona je i kandidat za članstvo u EU, najbolji i prva naredena članica Evropske unije. Iz tog članstva i tog procesa proizilaze obaveze za našu državu. Te obaveze proizilaze u potrebi slijeđenja evropske spoljne politike, ali naravno i solidarnosti i partnerstva sa članicama iz NATO-a. Ovo što se desilo u Londonu ukazuje na to da je odgovornost na ruskoj strani, vidjeli ste snažnu reakciju međunarodne zajednice u cjelini Amerike, EU i drugih zemalja i naravno Crna Gora kao odgovorna država, ozbiljan i solidaran partner, će se danas ili već sjutra i sama odrediti u odnosu na tu situaciju”, kazao je premijer novinarima u Baru.

Cilj Vlade je da čuva državne resurse i državni novac

Komentarišući objavljivanje spiska državnih službenika koji su tužili državu i odgovornosti zbog sudkih troškova nastalih tim povodom, premijer je rekao da su to su javni sporovi koji vode državni službenici, tražeći zaštitu svojih prava, te da nikada niko u ovoj zemlji ne smije da zakine pravo nijednom građaninu inijednom zaposlenim, ali da je, istovremeno, registrovano da postoje špekulativne i krimilane aktivnosti koje štete državnom budžetu.

„Nema potrebe da te materijale držimo pod oznakom interno. To su javni sporovi koji vode državni službenici, tražeći zaštitu svojih prava. Moja odluka da skinemo oznaku interno sa takvih materijala ima dva, da kažemo, dva ključna razloga. Prvi je da nikada niko u ovoj zemlji ne smije da zakine pravo nijednom građaninu, nijednom zaposlenim, bio on ministar, bio direktor, pa bio i sam predsjednik Vlade. Imamo slučajeva da neodgovornim odnosom rukovodećeg sastava u državnoj administraciji trpe službenici i njihova su prava zakinuta. A u finalu to plaćamo iz Budžeta. Pošto sam ja rekao da je državni novac svetinja i da svaki euro mora završiti u budžetu, a ne u privatbnom džepu, sam odlučio da to učinim transparentnim. Da upozorim sve državne činovinike da ne smiju da zakidaju prava zaposlenima. Ali istovremeno smo registrovali da na ovom prostoru imamo špekulativnih i krimilanih aktivnosti koje štete državnom budžetu. Nećete mi reći da je cjelishodno da neko ostvaruje svoje pravo, tuži državu za 3 eura iz 2008. godine. Znate zbog čega tuži – zbog toga što ta tužba od 3 eura završi sa presudom vrijednosti od 500, 600 eura. A to dijele oni koji kreiraju takav ambijent. Dakle, zbog toga smo to uradili. Oni koji su ostvarili svoje pravo u pravosnažnim sudskim postupcima to im pravo pripada, pa bio to predsjednik Apelacionog suda, bio to predsjednik Vrhovnog suda, očigledno su ta prava njihova zakinuta i ta su prava ostvarili. I to su razlozi. Nema skrivene agende, nego samo čistog i jasbnog odnosa. Mi ne otkrivamo lične podatke nikog nikome, jer nijesu matični brojevi, nijesu brojevi lične karte nego podaci o imenima i prezimenima i predmetima koji se vode protiv države. Neka se ljute koliko god hoće svi. Neka pokreću postupke cjelishodnosti tog našeg rješenja. Moj je cilj i cilj ove Vlade da čuvamo državne resurse i državni novac, pa bilo ko da ga uzima ili državni službenih ili privatnik“ poručio je predsjednik Marković.

Na dodatno pitanje tim povodom, predsjednik je rekao da je zadovoljan radom Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, u skladu sa onim što su mu zakonska ovlašćenja, ali je naglasio da se mora mijenjati zakon, da se moraju davati jača ovlašćenja Zaštitniku koja treba da ojačaju njegove instistucionalne kapacitete, što je jedan od zaključaka povodom ovog materijala.

„Više se isplaćivanje troškova po ovom osnovu neće isplaćivati iz centralnog budžeta, nego sa pozicija svakog Ministarstva i svakog organa uprave, pa ćemo znati ko pravi tu štetu i ko će onda da odgovara. Ovako kažu to nije naš novac iz nekog ministarstva, to je novac ministra finansija iz centarlnog budžeta, ne vidi se odakle ide i ima neodgovornosti. Od iduće godine u svakom resoru u svakom organu uprave u svakoj instituciji će biti planirana sredstva za sudske troškove, a onda ćemo pratiti da li su scjelishodna ili nijesu cjelishodna. Ako su necjelishodna te starješine neće moći raditi svoj posao“, zaključio je predsjednik.

Odgovarajući na pitanje o presudi kojom je poništen konkurs za izbor direktora vrtića “Đina Vrbica”, predsjednik je rekao da treba sačekati kakav će biti ishod postupka, a onda je za Vladu i minsitre neupitno poštovanje i izvršavanje sudskih odluka.

„Moram da Vam kažem da sam tek u kolima jutros u medijima vidio tu presudu. Naravno, o tome ne mogu da govorim dok ne budem imao uvida u cijelu. Moguće je da je došlo do nekog proceduralnog propusta. Ne vjerujem da je ijedan moj ministar, a posebno ministar Šehović sklon bilo kakavoj vrsti zloupotrebe i diskriminacije, već nasuprot. Sačekaćemo pravosnažnost postupka i, narvno, vidjeli ste da mi nemamo nikakv kompromis u poštovanju sudskih odluka i stavova nadležnih sudskih organa. Dakle, da sačekamo da se postupak okonča, kako bi naš narod rekao – ne reagujemo na prvu loptu, nego da vidimo kakav će njegov ishod biti i onda za Vladu i moje minsitre nema – upita poštovaćemo i izvršavati sudske odluke“, rekao je predsjednik Marković.
                          
  
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE   

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?