Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Stipendije Vlade Republike Italije

Objavljeno: 29.03.2018. 14:01 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Obavještavamo zainteresovane kandidate da će Vlada Republike Italije dodijeliti kandidatima iz Crne Gore 27 mjeseci stipendija, sa ciljem da podrži saradnju u oblasti kulture, nauke, i tehnologije, kao i širenje italijanskog jezika. Stipendije, u iznosu 900 eura mjesečno, dodjeljuju se za period od 6 ili 9 mjeseci, i 3 mjeseca za učenje italijanskog jezika i kulture.

Za kandidate iz Crne Gore stipendije će biti dodijeljene u sljedećim oblastima: pomorske nauke, biologija, fizika, kulturna dobra, inženjerstvo. U okviru ovih oblasti, može se konkurisati za:
- Specijalističke/magistarske studije (2°ciclo),
- Visoke studije u oblasti muzike i umjetnosti (AFAM),
- Istraživačke doktorate,
- Obrazovne i istraživačke programe u saradnji sa Nacionalnim centrom za istraživanje (CNR - Centro Nazionale delle Ricerche), ili sa nekom drugom državnom univerzitetskom, muzejskom ili arhivskom institucijom,
- Napredne kurseve italijanskog jezika i kulture (u trajanju od 3 mjeseca).

Kandidati moraju ispunjavati sljedeće uslove:

- Da posjeduju odgovarajuću diplomu za upis na odabrane studije,

- Da dobro znaju italijanski jezik, bar na nivou B2 (CEFR, uz prilaganje odgovarajuće potvrde). Za upis na studije koje su u potpunosti na engleskom jeziku nije potrebno poznavanje italijanskog jezika, već je potrebno znanje engleskog jezika na nivou B2 (CEFR, uz prilaganje odgovarajuće potvrde uz zahtjev za stipendiju). Za upis na kurseve italijanskog jezika i kulture kandidat mora priložiti potvrdu o poznavanju jezika na nivou A2 (CEFR, uz prilaganje odgovarajuće potvrde).

- Za stipendije za specijalističke/magistarske studije (2° ciclo), visoke studije u oblasti muzike i umjetnosti (AFAM) i za kurseve italijanskog jezika i kulture, mogu se prijaviti kandidati koji nemaju više od 28 godina na dan isteka konkursa; za doktorate, kandidati koji nemaju više od 30 godina na dan isteka konkursa; za obrazovne i istraživačke programe u saradnji sa italijanskim institucijama, kandidati koji nemaju više od 40 godina na dan isteka konkursa.

Zainteresovani kandidati treba da se prijave isključivo on line, tako što će popuniti odgovarajući formular koji se nalazi na internet stranici Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje Italije: https://studyinitaly.esteri.it

Prije popunjavanja prijave, kandidati se moraju prvo registrovati, kako bi dobili korisničko ima i lozinku na internet stranici https://studyinitaly.esteri.it/registrazione

Prijave on line mogu se predati najkasnije do 30. aprila 2018. godine, do 14:00 sati (po italijanskom vremenu).

Informacije o uslovima za konkurisanje biće objavljene i na internet stranici Ambasade Italije: http://www.ambpodgorica.esteri.it/Ambasciata_Podgorica

Za sva dodtna pojašnjenja i informacije, zaintresovani kandidati mogu se obratiti na kontakt telefon u Ambasadi Italije u Podgorici: (020) 234 664.

Ovdje se može preuzeti integralni tekst konkursa, na engleskom i na italijanskom jeziku.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?