Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Promocija evropskih vrijednosti „Religija, umjetnost, kultura“

Objavljeno: 25.03.2018. 19:15 Autor: PR služba

U okviru ideje o promociji evropskih vrijednosti kroz organizaciju konferencije o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma i antisemitskih zločina iz mržnje tema dvodnevnog skupa održanog u Beranama bila je religija, umjetnost i kultura. Predstavnici akademske zajednice i nacionalnih institucija saglasili su se da je uloga religije ogromna u formiranju etičkih stavova i vrijednosti kao i političkih procesa u savremnom svijetu. Poštujući vjerska prava, poštujemo ljudsko dostojanstvo. Različite religijske tradicije na prostoru Crne Gore doprinosile su stvaranju njenog multikulturalnog bića, saglasni su učesnici/e dvodnevne konferencije „Religija, umjetnost, kultura“, koju je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo u Beranama.

Na konferenciji je razgovarano o religijskom naslijeđu, o humanističko-moralnim vrijednostima istog, istorijski utemeljenog osnova za izgrađivanje našeg međusobnog povjerenja i razumjevanja različitih kultura i vjera.

Predstavnici/e akademske zajednice, nacionalnih institucija i civilnog društva govorili su o dobrim međukulturalnim vezama i humanoj istoriji sa pozitivnim primjerima kao modelima koji trajnije ostaju u sjećanju, a mogu biti od krucijalne važnosti za konsolidaciju demokratskih procesa u crnogorskom društvu.

Ukazano je na to da religijski kao i kulturološki obrasci, tradicija i običajna svijest imaju značajnu ulogu u formiranju rodnih identiteta.

Učesnici konferencije su istakli da zaštita, očuvanje, konzervacija i restauracija kulturne baštine predstavlja jedan od važnih i strateški osmišljenih elemenata kulturne politike. Valorizacija sakralnog nasleđa, rad na njegovom očuvanju i konsolidaciji služi očuvanju autentičnog, kulturnog i religijskog nasleđa Crne Gore. Takođe, očuvanje usmene tradicije i narodnog stvaralaštva jednako je važno za oblikovanje zajedničkih kulturnih vrijednosti i multikonfesionalnom društvu, ali i značajan uticaj graditeljstva i arhitektonskih rješenja od drevnih do modernih civilizacija na kulturu i religiju.

Konstatovano je da religijsko naslijeđe bitno utiče na društvene procese, te formiranje individualnih i kolektivnih vrijednosti, vrijednosnih orijentacija i vrijednosnih Sistema, te da su različite vjere u multikonfesionalnom crnogorskom društvu ostavile su snažan pečat na njegov kulturni i duhovni identitet.

Na konferenciji je naglašeno da se u savremenoj umjetnosti na nov stvaralački način koriste različiti sakralni simboli, što ukazuje na duboku povezanost umjetničkog i religijskog duhovnog iskustva.

Učesnici/e konferenciji saglasili su se i da je na prihvatanje različitosti u vjerskom, nacionalnom i etničkom smislu, bitno je uticala zajednička kulturna baština i univerzalne etičke vrijednosti. Istaknuto je da su umjetnost i religija povezane višestruko. Ocijenjeno je da umjetnost koristi religijske motive i simbole, dok se sve monoteističke religije služe umjetničkim i estetskim doživljajem, muzikom, slikarstvom, arhitekturom, književnim jezikom, u obrazloženju svojih teoloških učenja.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?