Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Održana regionala radionica implementacionih tijela za projekate koji se finansiraju iz sredstava EU

Objavljeno: 30.03.2018. 19:04 Autor: Ivona Mihajlović - administrator
Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija Crne Gore, Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći i Otvoreni regionalni fond za promociju evropskih integracija kroz regionalnu saradnju, koji finansira Vlada Savezne Republike Njemačke, a sprovodi GIZ - njemačko Društvo za međunarodnu saradnju, su bili domaćini treće regionalne radionice implementacionih tijela za projekate koji se finansiraju iz sredstava EU, koja je održana u Budvi, u periodu 28-29. mart 2018. godine. Cilj radionice je bio da se kroz razmjenu iskustava, dobrih praksi, kao i diskusiju o izazovima, države regiona pripreme za sprovođenje prekograničnih programa saradnje u okviru IPA II finansijske perspektive.

Učesnici skupa su bili predstavnici Ministarstava finansija i drugih institucija koje učestvuju u implementaciji prekograničnih programa saradnje iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Radionici su prisustvovali i predstavnici CBIB+2 - regionalnog projekta podrške sprovođenju prekograničnih programa saradnje, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Teme o kojima se diskutovalo tokom dvodnevne radionice uključuju, između ostalog, komunikaciju i vidljivost prekograničnih programa saradnje, verifikaciju izvještaja i troškova korisnika iz partnerskih država, izazove u poravnanju sporova i procedure za povraćaj sredstava, obezbjeđivanje održivosti finansiranih projekata, kao i druge oblasti od značaja za sprovođenje prekograničnih programa saradnje. 

Radionica je imala značajnu važnost i korisnost, kako zbog razmjene iskustava i dobrih praksi, tako i zbog jačanja regionalne saradnje i umrežavanja relevantnih institucija, imajući u vidu da se sve zemlje u regionu suočavaju sa istim ili sličnim izazovima u korišćenju fondova pretpristupne podrške Evropske unije. 

PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?