Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Robna razmjena između Crne Gore i Turske sve veća

Objavljeno: 30.03.2018. 19:23 Autor: Ministarstvo ekonomije
Robna razmjena između Crne Gore i Republike Turske bilježi konstantni rast, što pokazuje podatak da je od 2014. godine ona povećana sa 39 miliona eura na preko 93 miliona eura u 2017. godini, a plan Turske je da u sljedećih pet godina robna razmjena bude i do 250 miliona eura.

To je zaključeno na sastanku ministarke ekonomije Dragice Sekulić sa predstavnicima Odbora za inostrano-ekonomske odnose Turske (DEIK), koji su razgovarali o nastavku i intenziviranju ekonomskih i diplomatskih odnosa i privredne saradnje, kao i saradnje u oblasti energetike, turizma i poljoprivrede.

„Broj turskih kompanija u Crnoj Gori je sve veći i njihov ukupni efekat na rast crnogorske privrede sve je više evidentan. Toščelik je jedna od kompanija koja je od velikog značaja za ekonomiju Crne Gore, a sveukupno znanje koje Turska ima u oblasti izvoza proizvoda malih i srednjih preduzeća na inostrana tržišta i povećanje njihove konkurentnosti je od izuetnog značaja za nas“, kazala je ministarka Sekulić.

Ona je informisala članove delegacije DEIK-a da je okviru Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima planirano osnivanje one stop-shopa koji bi domaćim i inostranim investitorima omogućio potrebna saznanja i pomoć za započinjanje poslovnog procesa.

„Ministarstvo ekonomije sprovodi set različitih programa podsticaja razvoja biznisa u oblasti investicija, a koji doprinose razvoju povoljnijeg poslovnog ambijenta i obezbjeđuju konkretne benefite investitorima“, kazala je ministarka Sekulić.

Ambasador turske u Crnoj Gori Serhat Galip kazao je da su u Crnoj Gori aktivne i male, i velike kompanije iz Turske, a da su najvećim dijelom zainteresovane za ulaganja u sektorima energetike, poljoprivrede i infrastrukture. 

„Zainteresovani smo da nastavimo da potencijalnim investitorima prezentujemo Crnu Goru kao turističku i investicionu destinaciju. Odbor za inostrano-ekonomske odnose Turske predstavlja tzv. 'kišobran' pod kojim veliki broj investitora posluje u na stranim tržištima, a primarni cilj investicija koje dolaze iz Turske jeste otvaranje novih radnih mjesta“, kazao je Galip.

U toku su pregovori između Crne Gore i Republike Turske izmjenama Sporazuma o slobodnoj trgovini i dodatnoj liberalizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda, što će, kako je zajednički ocijenjeno, značajno doprinijeti povećanju spoljnotrgovinske razmjene dvije države.

Sastav delegacije DEIK-a činili su izvršni direktori kompanija iz različitih privrednih djelatnosti, kao što su: bankarstvo i finansije, drvoindustrija, prehrambena industrija, uslužna djelatnost, informacione tehnologije i poljoprivreda. 

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?