Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počinje realizacija projekta „Visoko osposobljeni specijalisti u ključnim tehologijama“

Objavljeno: 30.03.2018. 18:00 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ministarstvo prosvjete Crne Gore u saradnji sa ITS Cuccovillo iz Barija, Privrednom komorom iz Barija, Privrednom komorom Crne Gore, Fakultetom za biznis Univerziteta u Draču i Privrednom komorom iz Tirane otpočinje realizaciju projekta „Visoko osposobljeni specijalisti u ključnim tehologijama“ (High Specialized Technicians in Kets - HISTEK).

Oblast ključnih tehnologija za osposobljavanje (key enabling techologies – KETs) se smatra od suštinskog značaja za rast i zapošljavanje. Zbog njihovog potencijala da pomognu rastu industrije, KETs predstavlja prioritet za evropsku industrijsku politiku. Evropska strategiija za KETs ima za cilj da ubrza stopu korišćenja ključnih tehnologija u Evropskoj uniji i da napravi preokret u proizvodnji i tako stimuliše rast i povećanje radnih mjesta.

Zbog potrebe za sve većim brojem kvalifikovanih radnika, sa visokim specijalizovanim znanjima i specifičnim vještinama, koje kompanije sve više traže, Ministarstvo prosvjete ima lidersku poziciju u realizaciji ovog projekta. Cilj projekta je stvaranje novog prekograničnog obrazovnog klastera koji će promovisati umrežavanje inovativnih zajednica sposobnih da sprovedu efikasnu sinergiju između obrazovnih institucija i biznis sektora. Ove zajednice imaju cilj podsticanja razvoja vještina kod mladih za specifične potrebe neophodne za mala i srednja preduzeća. Prva pilot akcija koju će pokrenuti novi klaster biće izrada novog zajedničkog programa tercijalnog obrazovanja u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori.

Ovaj projekat se realizuje iz sredstava programa Interreg IPA CBC za Crnu Goru, Italiju i Albaniju.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?