Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Upravni odbor Instituta donio jednoglasnu odluku za opciju Hadronska kancer terapija i istraživanje u biomedicini - za konkurentnost i struktuiranje nauke u Jugoistočnoj Evropi

Objavljeno: 31.03.2018. 01:00 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Članovi Upravnog odbora regionalnog projekta “Uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope” izglasali su jednoglasnom odlukom Hadronsku kancer terapiju pomoću protona i težih jona sa istraživanjima iz Biomedicine kao opciju projekta za Institut.

Odluka je donijeta na drugom sastanku Upravnog odbora projekta koji se održao danas u Ministarstvu obrazovanja, sporta i omladine Republike Albanije. Sjednicom je predsjedavala ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović.

Na početku sastanka, prof. dr Ervin Demo, pomoćnik ministra, pozdravio je učesnike ispred Ministarstva i zemlje domaćina drugog sastanka Odbora i ukazao na veliki značaj ovog projekta za region, naglasivši da Albanija u potpunosti podržava njegovu realizaciju.

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović se zahvalila domaćinu na organizaciji sastanka i u uvodnom obraćanju članovima Odbora se osvrnula na neophodnost uspostavljanja velike naučne infrastrukture u ovom regionu, koja će predstavljati platformu za edukaciju mladih naučnika i jedinstven centar izvrsnosti koji će učiniti da i zemlje regiona budu konkurentne ostatku Evrope.
Ministarstvo nauke
Posebni gost na sjednici Upravnog odbora bio je profesor Hervig Šoper, nekadašnji generalni direktor CERN-a i tvorac Inicijative za uspostavljanje međunarodnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope. Profesor Šoper je u svom izlaganju istakao da je riječ o projektu koji je toliko veliki da ga ne može finansirati samo jedna zemlja. On je podsjetio da je CERN osnovan poslije II Svjetskog rata ne samo u cilju unaprijeđenja nauke i tehnologije, već i okupljanja ljudi koji rade zajedno u miru i za mir. U tom kontekstu, ukazao je da Evropska komisija pozitivno gleda na projekat, tako da je odluka o opciji instituta idealan signal za Brisel da zemlje Regiona rade zajedno i imaju zajednički cilj.

Nakon odluke, na sastanku je takođe usaglasen i nacrt Memoranduma o saradnji, koji će Odbor dostaviti predsjedniku Republike Bugarske, g-din Rumenu Radevu, koji je prvobitno predložio potpisivanje Memoranduma od strane premijera na EU-WB Samitu u Sofiji u maju. Uz to, sljedeći koraci Odbora biće pripremne aktivnosti na izradi Glavnog projekta i biznis plana.

Drugom sastanku Upravnog odbora prisustvovali su: ministarka nauke dr Sanja Damjanović, predsjedavajuća Odbora, prof. dr Ervin Demo, pomoćnik ministra obrazovanja, sporta i omladine Albanije, Alma Hasanović, samostalna savjetnica za evropske integracije i međunarodne odnose u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, prof. Kostadin Kostadinov, savjetnik ministra obrazovanja i nauke Bugarske, prof. Leandar Litov sa Univerziteta u Sofiji “Sv. Kliment Ohridski”, dr Tome Antičić, državni sekretar u Ministarstvu nauke i obrazovanja Hrvatske, prof. dr Neven Duić, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb (Zavod za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju – Katedra za energetska postrojenja i energetiku), dr Konstantinos Kyritsis iz Direktorata za međunarodnu i tehnološku saradnju u Generalnom sekretarijatu za istraživanja i tehnologije Grčke, Arber Geci, pomoćnik ministra nauke, obrazovanja i tehnologije Kosova, Baton Dushi, politički savjetnik ministra nauke, obrazovanja i tehnologije Kosova, Biljana Trajkovska, Državna savjetnica ministra za strateško planiranje u Ministarstvu obrazovanja i nauke Makedonije, prof. Mimoza Ristova, Univerzitet “Sveti Kirilo i Metodije” u Skoplju, Jugoslav Đorđević, prvi savjetnik u Ambasadi Republike Srbije u Republici Albaniji.

Ispred Crne Gore prisustvovali su i: prof. dr Vladimir Todorović, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju u Kliničkom centru Crne Gore, dr sci med. Aleksandar Čelebić, onkolog u Kliničkom centru Crne Gore i Marijeta Barjaktatović Lanzardi, samostalna savjetnica u Ministarstvu nauke i kontakt osoba za Međunarodni institut.

Podsjetimo, Hadronska kancer terapija pomoću protona i težih jona danas predstavlja najsavremeniji i najuspješniji metod za liječenje velikog broja različitih vrsta kancera. Upravo bi ovaj metod liječenja bio dostupan svim građanima u Regionu kroz Institut, što ga svrstava u jedan od najljepših primjera projekata „nauke za društvo“.

Projekat bi istovremeno bio jedinstven u svijetu, jer bi Institut bio ustanova u kojoj bi 50 odsto vremena bilo odvojeno za istraživanja iz Biomedicine. Na projektu bi radilo oko 1000 istraživača, naučnika, inženjera, fizičara i doktora, dok bi broj pacijenata pokrivao potrebe teritorije od oko 20 miliona stanovnika.

PR SLUŽBA MINISTARSTVA NAUKE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?