Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kuševija: Unaprijediti položaj socijalno ugroženih korisnika Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru

Objavljeno: 02.04.2018. 14:45 Autor: mrss

Na prijedlog Ministarstva rada i socijalnog staranja 30. marta 2018. godine organizovan je sastanak u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru u cilju upoznavanja sa postojećim problemima smještaja višedecenijskih socijalno ugroženih korisnika u ovoj instituciji.

Sastanku su prisustvovali pored predstavnika ministarstva rada i socijalnog staranja, predstavnici ministarstva zdravlja, direktori i rukovodioci Centara za socijalni rad iz svih crnogorskih gradova, kao i zaposleni u bolnici za psihijatriju.

Direktor bolnice Dragan Čabarkapa zahvalio se na inicijativi da se ovakav satanak organizuje upravo u psihijatrijskoj bolnici, te istakao ozbiljne probleme prepunjenosti ove institucije korisnicima za čijim liječenjem je prestala potreba.

Generalni direktor direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu, Goran Kuševija pozdravio je prisutne i naglasio da je ovo važan i hitan proces koji se jedino zajedničkim radom može rješavati. Upoznao je prisutne da u ovom trenutku postoji mnogo više razvijenih socijalnih usluga na nivou lokalnih zajednica koje mogu značajno pomoći u procesu izmještanja jednog dijela pacijenata.

„Usluge kao što su njega i pomoć za stara lica, zatim korišćenje dnevnih boravaka za odrasle i stare su samo dio usluga kojima pokušavamo zbrinuti značajan broj korisnika u lokalnim zajednicama i spriječiti institucionalizaciju. Naravno, svjesni smo činjenice da postoji potreba za stalnim unaprjeđenjem i širenjem mreže ovih i inovativnih socijalnih usluga, ali je važno paralelno razvijati i zdravstvene usluge na lokalnom nivou“ – kazao je Kuševija.

Generalna direktorica direktorata za zdravstvenu zaštitu, Alma Hajdarpašić Drešević navela je da na nivou Crne Gore trenutno funkcioniše sedam dnevnih centara za mentalno zdravlje.

„Kroz određene projekte nastojimo da ojačamo rad centara za mentalno zdravlje, kao i da razvijemo usluge kućnih psihijatrijskih poslova od strane asertivnog tima kako bi preduprijedili ponovnu hospitalizaciju“ – istakla je Drešević.

Zajednički je usaglašeno da se u naredna dva mjeseca saradnjom centara za socijalni rad, centara za mentalno zdravlje i bolnice za psihijatriju organizuju zajednički sastanci na kojima bi se razmotrila najbolja rjesenja za svakog pacijenta pojedinačno.

Planiranim aktivnostima utvrdiće se mogućnost povrtakta u porodicu, podrška centra za mentalno zdravlje kroz usluge komunalne psihijatrije, ostvarivanje određenaih prava i usluge iz domena socijalne i dječije zaštite, kao i sva ostala pitanja od interesa za pacijente.

Naredni sastanak u pomenutom sazivu planiran je za juni mjesec ove godine, kako bi se razmatrile realizovane aktivnosti i definisali dalji koraci.

PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?