Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U elektronske komunikacije investirana 82 miliona eura

Objavljeno: 01.04.2018. 14:50 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ukupna ulaganja u mreže i usluge novih generacija u Crnoj Gori prošle godine su iznosila više od 82 miliona eura, kazali su Vikend novinama u Ministarstvu ekonomije, ističući da je od tog iznosa većina sredstava investirana u razvoj optičkih sistema i mobilnih mreža LTE tehnologije, preko kojih se ostvaruje pristup internetu velikim brzinama.

Ministarstvo ekonomijeDržavni sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić kaže da je broj korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori u svim segmentima tržišta u porastu, te da je naša država sa 165 posto i dalje jedna od onih sa najvećom penetracijom u mobilnoj telefoniji u Evropi.

"I u pogledu pokrivenosti teritorije i stanovništva signalom mobilnih mreža, možemo se porediti sa najrazvijenijim evropskim zemljama. Ono što posebno ohrabruje je i godišnji rast broja korisnika fiksnog širokopojasnog pristupa internetu od 17 odsto, od čega brzine veće od 30 megabita u sekundi aktivno koristi oko 30 odsto korisnika", ističe Srzentić.

On dodaje da su stvaranje uslova za dinamičan razvoj mreža nove generacije i široka primjena informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u radu javne uprave, privrednim aktivnostima i društvu u cjelini, programski i strateški ciljevi Vlade.

Kako Srzentić govori, cilj je omogućiti internet u svim regionima Crne Gore, pa i u prigradskim i ruralnim područjima.

"U tom pravcu podržavamo i podstičemo zajedničko korišćenje infrastrukture operatora energetskih sistema u većinskom državnom vlasništvu sa operatorima elektronskih komunikacija", objašnjava Srzentić.

On naglašava činjenicu da elektroenergetska infrastruktura CEDIS-a stiže do svakog domaćinstva, te da je identifikovana i kao mogućnost da se iskoristi za instalaciju optičkih kablovskih mreža od telekomunikacionih operatora.

"Na taj način znatno snižavaju troškove i skraćuju vrijeme potrebno za izgradnju mreža, a država preko preduzeća dvostruko valorizuje postojeću infrastrukturu. Tačnije, prihoduje od izdavanja kapaciteta i istovremeno snažno podstiče izgradnju mreža za prenos TV signala i pristupa internetu na cijeloj teritoriji države, smatra naš sagovornik.

Srzentić ukazuje da će i ubuduće podsticati investicije u razvoj mreže, koristeći postojeću infrastrukturu energetskih, ali i komunalnih, željezničkih i drugih preduzeća u državnom vlasništvu.

"Vlada će nastaviti rad na izradi zakonskih rješenja u pravcu smanjenja troškova izgradnje komunikacionih mreža velikih brzina, eliminisanja barijera, pojednostavljenja procedura i koordinacije radova između svih zainteresovanih subjekata pri izgradnji mrežne infrastrukture, ističe Srzentić.

Sektor telekomunikacija i IKT-a je u Bijeloj knjizi Savjeta stranih investitora Crne Gore prepoznat kao najpovoljniji u pogledu jednostavnostii efektnosti poslovanja u zemlji, što potvrđuje napore Vlade na tom polju. Srzentić kaže da je najbolji odgovor investitora na takvu politiku najava novih, višemilionskih, kapitalnih ulaganja u ovoj godini.

"U razvoju tehnologija, usluga i znanja ne možemo dozvoliti pauze i zastoje, ukoliko želimo da budemo konkurentni, a Crna Gora ima sve uslove da uspješno razvija digitalnu ekonomiju i informaciono društvo, smatra Srzentić.

On dodaje da proces digitalne transformacije podrazumijeva kontinuiran rad, kakona podsticanju potražnje za digitalnim uslugama, tako i na obezbjeđivanju njihove kvalitetne ponude.

"U tom smislu,prvi uslov je brzi pouzdan pristup internetu, te kao takav mora biti i tehničkii ekonomski dostupan svima", zaključuje Srzentić.

Digitalizacijom do boljih uslova života i rada

Pored kreiranja povoljnog investicionog ambijenta, interes Vlade je da, u saradnji i partnerstvu sa svim operatorima i IKT kompanijama, podstakne razvoj konkretnih digitalnih rješenja koja će građanima i privredi unaprijediti uslove života i rada.

"Sa Crnogorskim Telekomom i Deutsche Telekomom potpisan je Memorandum o razumijevanju i saradnji za digitalnu Cmu Goru, od kojeg se očekuju rješenja u oblasti tzv. 'pametnih gradova’, sistema za monitoring u oblasti poljoprivrede, ekologije, komunalnih problema itd. Mtel je sa Kliničkim centrom Cme Gore potpisao Ugovor o realizaciji projekta telemedicine, ukupne vrijednosti od 900.000 eura, koji u prvoj fazi podrazumijeva povezivanje KCCG sa bolnicama u Pljevljima, Beranama i Baru najsavremenijim komunikacionim sredstvima. Ovaj projekat će predstavljati snažnu demonstraciju mogućnosti upotrebe digitalnih tehnologija u oblasti medicine", ukazuje Srzentić.

Oba operatora obezbjeđuju i besplatni internet u srednjim i osnovnim školama u Cmoj Gori što je od velikog značaja kako za zaposlene u obrazovnom sistemu, tako i za učenike kojima se obezbjeđuje lakši pristup informacijama i sticanje novih znanja i vještina.

"I Telenor je takođe realizovao partnerstva sa institucijama i nevladinim organizacijama koje su imale potrebu da na različite izazove odgovore digitalnim rješenjima. Naročito su važni projekti povećanja digitalne pismenosti i bezbjednosti djece na internetu u saradnji sa UNICEF-om i Vladom, kao i projekat digitalnog umrežavanja dnevnih centara za brigu o osobama sa smetnjama u razvoju", navodi Srzentić.

D.J.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?