Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počela „Škola umjetničke kritike“: srednjoškolci idu u Narodni muzej i uče se kritici

Objavljeno: 02.04.2018. 20:03 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Učenici tri crnogorske srednje škole biće uključeni u projekat “Škola umjetničke kritike” sa Narodnim muzejem na Cetinju, koji podrazumijeva besplatan obilazak muzeja i razgovor sa kustosima, posjete kustosa školama i obuku za pisanje umjetničke kritike, kao i dodjelu nagrada za najbolje napisane kritike, saopšteno je danas na konferenciji za medije u Ministarstvu prosvjete. U projekat su uključene tri srednje škole – Gimnazija “Stojan Cerović” iz Nikšića, Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”, te Srednja likovna škola škola “Petar Lubarda” sa Cetinja, a organizuje ga Narodni muzej uz podršku Ministarstva prosvjete.

Ovim povodom Veljko Tomić, direktor direktorata u Ministarstvu prosvjete, rekao je da ta institucija snažno podržava projekte koji su na fonu povezivanja kulture i obrazovanja. To, kako je naglasio, prije svega znači inoviranje nastavnih procesa i metoda, ali i izvođenje đaka iz klupa i njihovo upoznavanje sa kulturom na najdirektniji način. „Upravo zato smo i ušli u projekat “Škola umjetničke kritike". Naši đaci moraju da se upoznaju sa društvom, moraju da nauče da kritički promišljaju, moraju da se upoznaju sa sopstvenom istorijom i vrhunskim umjetničkim djelima da bi mogli da ih cijene. Mi smo, rekao bih, sada u fazi korjenitih promjena u obrazovnom sistemu i to ne samo onih zakonskih, nego promjena u načinu na koji nastavnik precipira nastavni proces, i promjena u načinu na koji učenik pristupa učenju” zaključio je Tomić.

PR služba Ministarstva prosvjete

Natalija Vujošević, kustoskinja muzeja i inicijator Projekta rekla je: “Cilj je podsticanje mladih na veću upućenost na kulturu, te stvaranje zdravog društva. Mi želimo da izgradimo muzejsku publiku. Projekat je namijenjen učenicima srednjih škola, i to onima koji su za izborni predmet izabrali Vizuelnu umjetnost i komunikacije.

Projekat će se pritom razvijati u tri dijela. Prvi je posjeta kustosa pomenutim školama, gdje će se odžati predavanja na tri teme: Čitanje djela klasične umjetnosti; Rad sa umjetnikom na pripremi izložbe; Pisanje nezavisne kritike. Drugi dio je posjeta djece Muzeju uz stručno vođenje kustosa i upoznavanje sa profesijama i radnim procesima u muzeju. Treći dio je mentorski rad kustosa i profesora sa djecom, kako bi im pomogli u pisanju kritike, a Projekat se završava nagradom za najbolju kritiku, o kojoj če odlučivati stručna komisija Muzeja”.

PR služba Ministarstva prosvjete

Nataša Latković, direktorica danilovgradske gimnazije govorila je o značaju Projekta sa aspekta uključenih škola: “Mišljenja sam da je ovo veliki iskorak u načinu na koji se umjetnost približava mladim ljudima. Mi stalno dobijamo pozive za umjetničke radionice, što je naravno dobro, ali su one uglavnom očekivanog i uobičajenog koncepta. Upravo zato, kad dobijete ponudu za ovakav jedan projekat, koji odskače od stereotipa i vodi djecu direktno u kulturne ustanove, ne možete da to ne pohvalite, baš kao u učešće Ministarstva prosvjete u istom.”

Projekat ima za cilj jačanje veze između Narodnog muzeja i njegove publike. Ponuđenim programima teži se stvaranju nove umjetničke publike, uvođenju u muzejske aktivnosti različitih starosnih grupa, te podizanju opšteg kvaliteta života u zajednici. Jer, muzej ima važnu misiju - da svojom didaktikom formira ne samo novu publiku, već i kulturu života zajednice u najširem smislu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?