Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Interreg – IPA Program prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020

Objavljeno: 02.04.2018. 20:49 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo evropskih poslova u saradnji sa Filijalom Zajedničkog sekretarijata u Podgorici za Interreg – IPA Program prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020, organizovalo je informativni sastanak, 29.marta, sa ciljem predstavljanja Programa, informisanja o rezultatima Prvog poziva kao i načinu dostavljanja projektnih prijedloga.
Program će obuhvatiti deset crnogorskih opština i to: Tivat, Ulcinj, Kotor, Bar, Budva, Herceg Novi, Podgorica, Cetinje, Nikšić i Danilovgrad. U Hrvatskoj će biti uključeno u Program 12 župa, dok iz Bosnue i Hercegovine se planira za učešće 109 opština, uključujući i Distrikt Brčko.
Ukupna sredstva koja su predviđena za Program iznose 67.241,552 EUR, od kojih će EU finansirati 57. 155,316 EUR (min 20%-max 85%) a kofinansiranje će sardžati 10.086,236 EUR (min 15%-max 80%). Finansijska podrška trećim ososbama nije dopuštena.
Programom će upravljati Zajednički Odbor za praćenje (JMC), gdje je Upravljačko tijelo programa Agencija za regionalni razvoj Hrvatske. Svaka zemlja imaće svoje Nacionalno tijelo, dok se Zajednički Sekretarijati nalaze u Zagrebu, Podgorici, Banja Luci i Mostaru.

Cilj Programa je jačanje društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja u programskom području kroz implementaciju prioritetnih osa projekta:

PO 1 – Unapređenje kvaliteta usluga u oblasti javnog zdravstva i socijalne zaštite;
PO 2 – Zaštita životne sredine i prirode, unapređenje prevencije rizika i promocija održive energije i energetske efikasnosti;
PO 3 – Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturnog i prirodnog nasljeđa;
PO 4 – Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u programskom poručju.

Na poziv za dostavljanje prijedloga projekata mogu učestvovati javne institucije koje osniva država ili regionalna/lokalna samouprava kao što su istraživačko-razvojne institucije, vaspitno-obrazovne institucije, institucije zdravstvene i socijalne zaštite, institucije za zaštitu prirodne i kulturne baštine, lokalne i regionalne razvojne agencije, preduzetnički centri, inkubatori, javna komunalna preduzeća, turističke agencije i udruženja. Takođe mogu biti organizacije civilnog društva kao što su NVO, udruženja i zadužbine, fondacije, privedne, poljoprivredne, zanatske i industrijske komore, klasteri registrovani kao neprofitna pravna lica i sektorska udruženja.

Neophodno je učešće dva partnera od kojih jedan je iz Hrvatske. Prednost imaju trilateralna projektna partnerstva.
Vodeći aplikant (ne i ostali partneri) mora biti registrovan barem 12 mjeseci prije roka za podnošenje prijedloga projekata. Vodeći korisnik koji može biti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u ime ukupnog projektnog partnerstva može primiti avans u iznosu od maksimalno 10% od ukupne vrijednosti projekta, zbog čega je neophodno planirati u budžetu institucije/organizacije sredstva za finansiranje projekta.

Model refundacije troškova podrazumiejva podnošenje izvještaja o napretku svakih 3-6 mjeseci sa svom dokumentacijom o nastalim troškovima. Program može finansirati i aktivnosti koje se sprovode van programskog područja, ali u korist programskog područja i to do 20% od raspoloživih sredstva EU na nivou Programa ( prati se na nivou Programa, ne projekta).

Trajanje projekta ne smije biti kraći od 18 mjeseci ni duže od 30 mjeseci.

Sve aktivnosti koji će se finansirati u okviru izabrane prioritetne ose moraju pokazati i dokazati jasan prekogranični učinak na programskom području.

Dokumenta kojima su propisana pravila i procedure za implementaciju projekata dostupna su na internet adresi: http://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/programme-implementation/implementation-documents/

Za pretragu projektnih partnera možete posjetiti internet stranicu: http://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/partner-search/
Za više informacije posjetite internet stranice: http://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/useful-documents/programme-documents/
Kontakt osoba pri Ministarstvu evropskih poslova je Dragan Đurišić, projektni menadžer za Interreg – IPA Program prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru 2014-2020, e-mail: durisic@interreg-hr-ba-me2014-2020.eu.

Prezentaciju sa Info dana možete preuzeti ovdje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?