Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Koordinacioni odbor razmatra preporuke iz nacrta Izvještaja GREVIO Komiteta

Objavljeno: 30.03.2018. 21:32 Autor: mrss
Crna Gora je 14. marta 2018. godine dobila nacrt Izvještaja o zakonodavnim i drugim mjerama kojim se primjenjuju odredbe Konvencije Savjeta Evrope o djelovanju protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) u Crnoj Gori, koji je odobrio GREVIO Komitet (Grupa eksperata za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici).

Nacrt Izvještaja GREVIO-a utemeljen je na informacijama dobijenim tokom različitih koraka prvog (osnovnog) postupka evaluacije iz člana 68 Konvencije. Ovo podrazumijeva pisane izvještaje (državni izvještaj koji su dostavili crnogorski državni organi i dodatne informacije koje su dostavljene od strane nekoliko nevladinih organizacija), državni dijalog između GREVIO-a i crnogorskih vlasti o preciziranom broju pitanja, kao i četvorodnevne evaluacijske posjete Crnoj Gori.

Kako je jedan od glavnih zadataka Koordinacionog odbora za koordinaciju, sprovođenje, praćenje i procjenu politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Konvencijom Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici izvještavanje, praćenje mjera i politika u vezi sa implementacijom Istanbulske konvencije, u Ministarstvu rada i socijalnog staranja održan je sastanak ovog Odbora na kojem su razmatrane preporuke iz nacrta Izvještaja. Sastankom je predsjedavao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Na sastanku je dogovoreno da će Koordinacioni odbor ocijeniti preporuke GREVIO Komiteta i dati komentare na pomenute preporuke u zadatom roku. Komentari će se odnositi na sve aktivnosti koje je Crna Gora realizovala po osnovu preporuka, kao i buduće aktivnosti koje su planirane do kraja 2018. godine iz oblasti zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u porodici.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?