Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković otvorio izložbu „Hrabri se ne boje“ u Porto Montenegru

Objavljeno: 04.04.2018. 02:23 Autor: mod
Ministar odbrane mr Predrag Bošković otvorio je večeras u Zbirci pomorskog muzeja u Tivtu izložbu pod nazivom „Hrabri se ne boje“, koju je istoričar Dražen Jovanović pripremio povodom dva jubileja - 90 godina podmorničarstva u Jugoslaviji i 50 godina od početka operativne upotrebe podmornice „Heroj“.

Poziv podmorničara oduvijek je bio povezan sa hrabrošću, požrtvovanošću i velikim odricanjem. Crna Gora je kroz svoju istoriju i u najskorije vrijeme pokazala da može da donosi upravo hrabre, odvažne i pametne odluke, kao sto je bila ona prosle godine. Kako je u izmijenjenim političkim okolnostima, kako na globalnom tako i na balkanskom nivou, prestala potreba za ovim zanimanjem u Crnoj Gori večerasnja postavka je primjer kako treba ovo zanimanje otrgnuti od zaborava i prisjetiti se svih onih koji su dali cijele sebe da bi podmorničarstvo imalo dugu tradiciju a u nadi da će opet zaživjeti.“ Kazao je ministar Bošković u svom obraćanju, proglašavajući izložbu otvorenom riječima: “Hrabri se ne boje“.

Izložba je podsjećanje na ulazak podmornica „Hrabri“ i „Nebojša“ u akvatorijumu Tivatskog zaliva, 8. aprila 1928. godine.

Izložba sadrži fotografije i nautička dokumenta koja se tiču ove dvije podmornice - kako su služile za obuku prvih kadrova podmorničara, gdje su provele II Svjetski rat i koja im je bila dalja sudbina. Tu su i podsjećanja na podmorničare koji su bili pioniri jugoslovenskog podmorničarstva.

Sekretar Udruženja veterana podmorničara Velike Britanije Jan Vikers (Ian Vickers) govorio je na koji način je podmornica „Nebojša“ provela rat, boreći se uz rame sa Britanskom kraljevskom mornaricom.

Kao i svake godine podmorničarima iz Crne Gore, okupljenih ispred NVO Podmoričar iz Tivta, pridružile su se njihove kolege iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a u čast jubileja gosti su bili i predstavnici udruženja podmorničara veterana iz drugih zemalja Evrope.

Izložba će biti otvorena do kraja aprila.

mod mod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?