Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Delegacija EMBL i EMBO predstavila programe za istraživače i studente iz Crne Gore

Objavljeno: 04.04.2018. 20:52 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Video: Delegacija EMBL i EMBO predstavila programe za istraživače i studente iz Crne Gore KADROVI
Video: Izjava ministarke nauke Sanje Damjanović
Video: Izjava dekana Prirodno matematičkog fakulteta prof dr Predraga Miranovića

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Visoki zvaničnici Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) i Evropske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) predstavili su danas, na radionici koja se održala u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, programe saradnje istraživačima i studentima iz Crne Gore, kao i konkurse na koje mogu aplicirati svi zainteresovani. Ispred EMBO i EMBL-a govorile su dr Silke Šumaher, direktorica Međunarodne saradnje EMBL-a i Hana Jurina iz istog Odsjeka.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović zahvalila se delegaciji na drugoj posjeti Crnoj Gori, koja je uslijedila nakon sastanaka Savjeta EMBO i EBML, koji se održao u novembru prošle godine u Hamburgu, kada je Crna Gora formalno postala član ovih prestižnih evropskih naučnih institutcija. To će, kako je naglasila ministarka, pružiti velike mogućnosti crnogorskim naučnicima i delegacija će nas savjetovati kako da na najbolji način koristimo prednosti članstva.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
-Jačanje istraživačkih kapaciteta i inovacija kroz internacionalizaciju, pridruživanje velikim infrastrukturama i uključivanje u međunarodne istraživačke projekte, prioriteti su Ministarstva nauke. Sve navedeno će omogućiti pristup novim tehnologijama, podstaknuti umrežavanje, doprinijeti povećanju učešća u okvirnim programima EU poput Horizonta 2020, transferu znanja i tehnologija, ali i pokretanju novih kompanija. Internacionalizacija je danas prioritet i razvijenih zemalja, jer nijedna zemlja danas ne može samostalno savladati globalne izazove. Male zemlje, poput Crne Gore, nemaju drugu alternativu, kazala je ministarka Damjanović u uvodnom obraćanju.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke
Prof. dr Predrag Miranović, direktor Centra za doktorske studije i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, Univeziteta Crne Gore zahvalio se u pozdravnom govoru ministarki Damjanović na iniciranju i pokretanju ideje da se crnogorski istraživački povežu sa renomiranim svjetskim laboratorijama. Ovi naučni centri nijesu samo mjesta koja pružaju dobre uslove i najsavremeniju opremu, već i mogućnost da naši istraživači budu na frontu svjetskih naučnih istraživanja.

-Ovo je jedini put za Crnu Goru, imajući u vidu veličinu zemlje i nije realno očekivati da se možemo samostalno baviti naukom na svjetskom nivou. Ovo je naša šansa da budemo dio većeg sistema, konzorcijuma, da se povežemo sa dobrom istraživačkom grupom i na taj način budemo na frontu svjetske nauke, istakao je prof. dr Miranović i dodao da benefite od mobilnosti imaju ne samo istraživači već i matična institucija koja ih šalje, te da je kao dekan PMF-a izuzetno zadovoljan uspostavljenom saradnjom sa EMBL i EMBO.

Crnogorskim istraživačima i studentima se pruža mogućnost za aktivno uključivanje u međunarodne projekte koje realizuju ove dvije institucije, a što će omogućiti korišćenje najsavremenije tehnologije iz oblasti molekularne biologije i medicine. EMBL i EMBO nude veliki broj programa i stipendija, a studenti doktorskih studija imaće priliku da nekoliko mjeseci borave upravo u ovim institucijama.

O ovim modelima saradnje ranije danas je delegacija EMBL i EMBO detaljnije razgovarala sa ministarkom Damjanović.
Silke Šumaher, direktorica Međunarodne saradnje EMBL-a, predložila je organizovanje službene posjete zainteresovanih studenata iz Crne Gore ovim institucijama, u drugoj polovini godine, kako bi se bliže upoznali sa njihovom radom i definisali potencijalne predmete istraživanja. Takođe, upoznala je ministarku Damjanović i sa programima za profesore biologije u srednjim školama, koji mogu pohađati kurseve u organizaciji ovih prestižnih institucija.

Na sastanku kojem su prustvovali i Hana Jurina iz Odsjeka međunarodne saradnje, moderator na radionicama doc. dr Danilo Mrdak sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i nacionalna kontakt osoba za saradnju sa EMBL i EMBO i Djurdjina Bulatović, savjetnica u Kabinetu ministarke nauke, konstatovano je da je neophodno potpisati ugovor sa Univerzitetom Crne Gore kako bi se omogućilo studentima da aktivno koriste njihove programe. S tim u vezi, delegacija EMBL i EMBO je danas takođe bila i u zvaničnoj posjeti Rektoratu Crne Gore i susrela sa rektorom prof. dr Danilom Nikolićem.

Druga radionica sa predstavnicima EMBL i EMBO-a održaće se sjutra, 5. aprila u amfiteataru Instituta za bolesti djece, Kliničkog centra Crne Gore sa početkom u 9 časova.
Crna Gora će učestvovati na sljedećoj sjednici Savjeta EMBO i EBML, u julu ove godine u Hamburgu, i imaće status posmatrača.




PR SLUŽBA MINISTARSTVA NAUKE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?