Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održano konsultativno saslušanje u organizaciji Odbora za rodnu ravnopravnost

Objavljeno: 03.04.2018. 21:20 Autor: PR služba

Na današnjoj sjednici Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, održano je konsultativno saslušanje ministra prosvjete Damira Šehovića, ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke i  generalne direktorice Direktorata za organizaciju pravosuđa, krivično zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde Marijane Laković - Drašković na temu „Ostvarivanje dječjih prava u romskoj zajednici u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na obrazovanje djevojčica.”

Konsultativno saslušanje organizovano je u susret Međunarodnom danu Roma.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović obratio se prisutnima istakavši da je obrazovanje jedan od najvažnijih preduslova ekonomske samostalnosti i istinske emancipacije pripadnika ove zajednice. On je rekao da i da pored značajnih pomaka u toj oblasti treba raditi na daljem povećanju obrazovnog nivoa pripadnika i pripadnica ove zajednice. Ovom prilikom Brajović je poručio da su problemi romske populacije problemi crnogorskog društva i svijest o tome svakodnevno raste.

Ministar Zenka predstavio je aktivnosti i mjere koje sprovodi u ovoj oblasti resor za ljudska i manjinska prava, posebno u dijelu promocije važnosti obrazovanja.

Ministar Šehović govorio je o mjerama resora prosvjete u cilju unaprijeđenja položaja romske i egipćanske populacije u oblasti obrazovanja.

Predstavnici i predstavnice nevladinih udruženja su tokom konsultativnog saslušanja imali priliku da postavljaju pitanja  i diskutuju o temama od njihovog interesa u vezi sa predmetnom temom. Kao prioritetna pitanja izdvojena su socijalno ekonomski status, nedovoljnu informisanost, rane i ugovorene brakove, nasilje u porodici i društvu, pri čemu su naveli ohrabrujući podatak o visokom procentu spremnosti pripadnika romske zajednice da rade na rješavanju svog statusa, kao i visok stepen povjerenja u institucije sistema.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?