Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Dodjeljeni sertifikati za 6 novih mentora iz Crne Gore po standardima Japanske metodologije

Objavljeno: 04.04.2018. 21:23 Autor: Ministarstvo ekonomije
Pružanje mentoring usluga na način kako je to potrebno preduzetnicima je ključno sredstvo u podsticaju razvoja i unaprjeđenja njihovog biznisa, kazao je generalni direktor za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Radosav Babić.

Danas je u Ministarstvu ekonomije oragnizovano svečano uručivanje sertifikata o završenoj obuci mentoringa za mala i srednja preduzeća, po standardima Japanske metodologije. Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) dodijelila je sertifikate za šest novih mentora, predstavnika biznis centara/jedinica lokalne samouprave, iz Glavnog grada Podgorica i opština Danilovgrad, Berane i Mojkovac.

„Sertifikovanjem novih mentora iz godine u godinu utičemo na podizanje kapaciteta pružalaca poslovnih usluga, kao i pružanja usluge mentoringa krajnjim korisnicima – malim i srednjim preduzećima, kazao je Babić.

Dosadašnje iskustvo, kako je dodao, pokazaje da broj preduzeća koja žele da dobiju mentorsku podršku raste iz godine u godinu, kao i broj onih koji su istakli da su uz mentorsku podršku unaprijedili neki od segmenata svog poslovanja.

„Ovo je najbolji pokazatelj da mentorstvo kao nefinansijski vid podrške za unaprjeđenje malog i srednjeg biznisa predstavlja polaznu osnovu za jačanje i razvoj unutrašnjih performansi preduzeća, prije nego što se preduzeće odluči za neki od finansijskih podsticaja“, istakao je Babić.

Izabranim mentorima sertifikate je uručio tim lider projekta Takashi Kimura, koji je kazao da je uspostavljanje mentoring sistema u Crnoj Gori predstavljalo izazov još od 2012. godine, kada je započela realizacija I faze projekta. 

„Mogu da prenesem zadovoljstvo Japanske Agencije za međunarodnu saradnju – JICA uspjehom koji je ostvaren u implementaciji ovog projekta, kao i njihovu spremnost da i dalje rade i pomažu Crnoj Gori u poboljšanju poslovnog ambijenta za razvoj malih i srednjih preduzeća“, kazao je Kimura i dodao da je postignut veliki uspjeh u prethodnom periodu, ali i da naredni period predstavlja zajednički izazov u budućem razvoju mentoring sistema.

Sertifikovani mentori – treneri srbijanskih razvojnih agencija sa višegodišnjim iskustvom u mentoringu, obučili su i prenjeli znanja novim polaznicima, kolegama iz Crne Gore, iz oblasti mentoringa za postojeća preduzeća, početnike u biznisu, poslovnu komunikaciju, upravljanje ljudskim resursima, upravljanje proizvodnjom, finansijama, izradu biznis plana, kao i marketing.

Obuke se sprovode u okviru II faze projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za MSP u zemljama Zapadnog Balkana 2017–2020 godina“, koji zajedno realizuju Ministarstvo ekonomije i JICA, u saradnji sa razvojnim agencijama iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Kroz predhodnu fazu projekta obučeno je ukupno 15 mentora, a više od 25 preduzeća je primilo mentoring usluge kroz program mentorstva. 

U toku je proces pružanja mentoring usluga za novih 17 korisnika mentoring usluga, koji su izabrani na Javnom pozivu krajem prošle godine.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?