Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Intervju potpredsjednika Vlade Milutina Simovića za Dnevne novine i dodatak – Kupujmo domaće: Kad kupujemo domaće ulažemo u svoj standard

Objavljeno: 05.04.2018. 17:59 Autor: MPRR
Intervju potpredsjednika Vlade Milutina Simovića za Dnevne novine i dodatak – Kupujmo domaće: Kad kupujemo domaće ulažemo u svoj standard

Svaki građanin odlukom da kupi domaći proizvod, u suštini donosi odluku podrške otvaranju novih radnih mjesta i odluku da postojeća radna mjesta učini sigurnijim i bolje plaćenim, odluku da unaprijedi konkurentnost domaćih proizvoda i, konačno, to je i odluka za rast sopstvene kupovne moći, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović u intervjuu za Dnevne novine i specijalni dodatak „Kupujmo domaće“.

MPRRMPRR

1. Šta očekujete od realizacije Programa promocije domaćih proizvoda i usluga, koji pokrećete u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i Privrednom komorom?


Očekujemo bolje razumijevanje značaja kupovine domaćih proizvoda. Svaki građanin odlukom da kupi domaći proizvod, u suštini donosi odluku podrške otvaranju novih radnih mjesta i odluku da postojeća radna mjesta učini sigurnijim i bolje plaćenim, odluku da unaprijedi konkurentnost domaćih proizvoda i, konačno, to je i odluka za rast sopstvene kupovne moći. Istovremeno odluka za kupovinu domaćeg proizvoda je i odluka za više sredstava za bolje obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport, socijalnu brigu.

Ovaj projekat je izraz partnerstva prije svega vrijednih proizvođača i odgovornih predstavnika sektora trgovine, uz učešće i podršku Vlade i resornih ministarstava i Privredne komore.
Mnogo je posla i obaveza za sve.

Sektor proizvodnje mora da podigne obim proizvodnje, kako bi se obezbijedio kontinuitet ponude, da obezbijedi traženi kvalitet, savremeni marketing i, svakako, cjenovnu konkurentnost. Takvih već sada u Crnoj Gori ima značajan broj, kao i brojnih drugih koji su na putu dostizanja ovih ciljeva. Ovaj program promocije treba da poboljša njihovu vidljivost i skrene pažnju potrošača.

Ohrabrujuća poruka je da su partneri u ovom projektu šest velikih trgovinskih lanaca. To doživljavam kao više nego jasnu poruku partnerstva sa proizvođačima, poruku razumijevanja potreba savremenog potrošača koji sve više traži proizvod: visokog kvaliteta, zdravstvene bezbjednosti, dobrog spoja tradicije i savremene tehnologije, proizvod kome je put od njive ili farme do trpeze jako kratak. A takvi su, upravo, naši domaći proizvodi.

Očekujem da će se ovaj projekat razvijati u pravcu uključivanja sektora turizma. Siguran sam da ćemo i od tog sektora imati pozitivan odgovor i pristup, jer će povećati atraktivnost i prepoznatljivost svoje ponude kroz veću uključenost domaćih, organskih, autohtonih proizvoda i gastronomskih specijaliteta.

Svakako, uloga Vlade je važna u kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta, u podsticanju svih ovih sektora, u eliminisanju svih pojavnih oblika nelojalne konkurencije: dampinga, prekomjernog uvoza, sive ekonomije ili bilo kojeg drugog vida nefer trgovine.
Mislim da smo u Crnoj Gori već uveliko prevazišli dugotrajući kompleks inferiornosti, kao nasleđe prošlosti. Stasale su već generacije vrijednih i samopouzdanih preduzetnika koji su se dokazali u svim ovim sektorima, osvojili najzahtjevnije standarde i postali regionalni i širi primjer uspješnog poslovanja.

2. Do sada su oznakom kvaliteta zaštićena dva crnogorska proizvoda. Kada se može očekivati usvajanje odluka za još proizvoda i kojih?

Da, zaštitili smo dva proizvoda - "Pljevaljski sir" oznakom porijekla i "Njegušku pršutu" geografskom oznakom. U proceduri zaštite su trenutno još dva proizvoda: "crnogorska goveđa pršuta" i "crnogorska stelja".

Uz intenzivnu edukativnu kampanju i tehničku pomoć Ministarstva poljoprivrede grupe proizvođača ovih proizvoda su prepoznale značaj zaštite proizvoda, koja tim proizvodima daje dodatu vrijednost. To je put kojim se prepoznatljivim domaćim proizvodima daje značajno bolja tržišna vrijednost, a veća zarada domaćinima koji ih proizvode. Dodatno, poboljšava se prepoznatljivost područja na kome se proizvodi zaštićeni proizvod. To je ta veza koja se može valorizovati kroz turizam. Nije to ništa novo, svi ti benefiti imaju utemeljenje u iskustvu evropskih zemalja, koje su sisteme zaštite svoje tradicije u proizvodnji hrane stvarale vjekovima, a sve sa ciljem da u procesu globalizacije tržišta očuvaju svoj identitet, znanja i vještine, tradiciju, krajolik koji daje posebnost i kvalitet proizvodu.

Upravo s ciljem da što više crnogorskih proizvoda bude na mapi EU zaštićenih proizvoda, kada postanemo članica, radimo intenzivno na pripremi drugih grupa proizvođača, svih proizvoda koje imaju potencijal za zaštitu, kao što su maslinovo ulje, med, kolašinski lisnati sir, vino, lozova rakija i drugi.

3. Kako popraviti spoljnotrgovinski bilans i podići konkurentnost domaće proizvodnje?

Smanjenje spoljnotrgovinskog deficita u sektoru poljoprivrede je naš dugoročni cilj, na čemu predano radimo i vjerujemo da rezultati neće izostati.
Investicije u sektoru poljoprivrede koje se realizuju i uvećavaju iz godine u godinu, doprinijeće modernizaciji poljoprivredne proizvodnje i prerade, boljem i rentabilnijem korišćenju raspoloživih resursa, povećanju kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. To će našim proizvođačima, između ostalog, omogućiti rast konkurentnosti, kako na domaćem tržištu, tako i na regionalnim i širim tržištima, posebno velikom evropskom kome stremimo kao buduća članica.

Bolji plasman domaćih proizvoda na našem tržištu, svakako je prioritet koji želimo da ostvarimo kroz ovaj projekat. Radimo na stvaranju uslova da domaći proizvod bude prisutan, vidljiv, dostupan potrošačima – kako našim građanima, tako i turistima. To će doprinijeti smanjenju spoljnotrgovinskog deficita. To je odgovornost svih nas u Crnoj Gori – Vlade, lokalnih samouprava, privrede, građana, civilnog sektora i medija.

4. Koliko bi udruživanje crnogorskih proizvođača doprinijelo boljem plasmanu njihovih proizvoda na tržištu?

Imajući u vidu veličinu i strukturu naših gazdinstava jasno je da udruživanje predstavlja ključ njihovog jačanja i boljeg pozicioniranja na tržištu.

U praksi zemalja sa razvijenom poljoprivrednom proizvodnjom, potvrđene su brojne prednosti udruživanja. Osim što mogu udružiti ponudu i samim tim stvoriti bolju poziciju u pregovorima sa otkupljivačima, značajno mogu smanjiti troškove proizvodnje, kroz zajedničke investicije, korišćenje opreme, skladišnih prostora, mehanizacije i drugo. Dodatno, udruženi poljoprivrednici će biti jači i u svojim zahtjevima i porukama prema državi. To nam je potrebno – jaki poljoprivredni proizvođači, informisani, edukovani, organizovani, kako bi partnerski i zajedno još uspješnije radili na unapređenju svoje proizvodnje i pozicije na tržištu.

Dakle, benefiti od udruživanja su izvjesni. Na proizvođačima je da ih prepoznaju.

5. U kojoj mjeri proizvođači koriste podršku koju obezbjeđujete kroz Agrobudžet i koliko im ona pomaže u boljem pozicioniranju na tržištu?

Realizacija mjera i projekata podrške tokom proteklih godina pokazale su veliku zainteresovanost poljoprivrednika za podršku. Potrudili smo se da sa kampanjom informisanja u direktnom kontaktu na terenu dođemo do svake opštine, kao i brojnih mjesnih zajednica – do svakog poljoprivrednika koji može biti korisnik sredstava podrške. Nastavljamo tako i kada je riječ o ovogodišnjem Agrobudžetu i prvom javnom pozivu za IPARD sredstva podrške. Prepune sale na prezentacijama potvrda su interesovanja i želje poljoprivrednika da dobiju podršku, pokazatelj da vrijedni domaćini prepoznaju šansu za razvoj svojih gazdinstava, i ostvarivanje većih prihoda za sebe i svoju porodicu. Uvjeren sam i da je sve već interesovanje pokazatelj da je Vlada, osluškujući potrebe proizvođača, ali i evropskog puta crnogorske poljoprivrede, napravila dobar potez uvođenjem novina i kreiranjem novih mjera podrške, dodatnom brigom za mlade poljoprivrednike, uz značajno povećan iznos Agrobudžeta. Smanjivanjem kriterijuma za podršku širimo obuhvat korisnika. Uz sve aktivnosti na planu podrške širenju proizvodnje, uvođenju standarda, poboljšanju kvaliteta, ali i usaglašavanja sa standardima bezbjednosti hrane, očekujemo da će rezultati agrarne politike omogućiti da imamo znatno više proizvođača koji će biti sposobni da domaćim marketima, potrošačima i turistima ponude kvalitetan i konkurentan proizvod. Ovom kampanjom, očekujemo da će im značajno pomoći i u dijelu boljeg plasmana.

Specijalni dodatak možete preuzeti OVDJE.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?