Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Javni poziv za dodjelu sredstava podrške iz Programa malih grantova iz projekta Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu

Objavljeno: 05.04.2018. 20:58 Autor: MPRR

MPRRMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu malih grantova u okviru Projekta „Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”.

Projekat je usmjeren, prvenstveno, na podršku projektima za održivo iskorišćavanje vodnih resursa i očuvanje biodiverziteta, kao i omogućavanje većeg uključivanja lokalne zajednice i NVO u procese donošenja odluka.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj 9. maja 2016. godine odobrila je Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini grant Globalnog fonda za zaštitu životne sredine i Fonda za posebne klimatske promjene u iznosu od 8.73 miliona $ za Projekat „Upravljenje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu”.

Ukupan iznos koji će biti dostupan Crnoj Gori je oko 2.72 miliona US$, i biće iskorišćen za unapređenje korišćenja vodnih resursa Crnoj Gori.

Cilj projekta je da poboljša mehanizme i kapacitete zemalja učesnica u planiranju i upravljanju prekograničnim slivom rijeke Drine, uključujući i adaptaciju na klimatske promjene.

Za Crnu Goru važan dio projekta predstavlja i Projekat regulacije Grnčara i Lima za koji je opredijeljeno 400.000€. Realizacija tog projekta je započela, u saradnji Ministarstva sa opštinama na čijim teritorijama se nalaze ove dvije rijeke. U toku je tenderska procedura za odabir firme koja će pripremiti cjelokupnu dokumentaciju, a čime će se stvoriti planske pretpostavke za dalje održivo upravljanje ovim vodotocima.

U okviru programa malih grantova Crnoj Gori je na raspolaganju 216.000$, od čega će maksimalna podrška po projektu biti 20.000€ po grantu.

Program malih grantova (PMG) dio je komponente glavnog projekta koji ima za cilj jačanje kapaciteta otpornosti na klimatske promjene. Ova komponenta će podržati bolju pripremljenost za prijetnje nastale usljed poplava i suša, uz optimalno iskorišćavanje ekoloških resursa sliva rijeke Drine, kao i uključenost lokalnih zajednica.

Ciljne grupe ove komponente su privatni sektor (poljoprivrijednici, zanatlije, mala i srednja preduzeća), državni sektor (institucije, kompanije, naučne institucije) i civilni sektor.

Javnim pozivom za dodjelu malih grantova definisani su specifični ciljevi programa:

  • pokazati kako održivo iskorišćavanje vodnih resursa i očuvanje biodiverziteta može imati vidljive benefite po lokalnu zajednicu
  • podržati postojeće aktivnosti na lokalnom nivou koje doprinose ostvarivanju ciljeva projekta
  • ojačati obrasce razvoja ruralne ekonomije koji u potpunosti uzimaju u obzir održivo iskorišćavanje vodnih resursa i biodiverziteta i koji se mogu dalje širiti na području sliva Drine
  • testirati inovativne tehnologije i pristupe za održivo iskorišćavanje vodnih resursa i očuvanje biodiverziteta
  • ojačati proces planiranja koji uključuje interese lokalne zajednice u razvoj ruralne ekonomije.


Javni poziv program malih grantova

Vodič za implementaciju malih grantova.

Annex 2 _The Small Grant Implementation Manual - 20-09-16_EN.

Obrazac za prijavu na Grant
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?