Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nastavak uspješne saradnje sa medicinskim ustanovama u Sloveniji

Objavljeno: 05.04.2018. 23:29 Autor: Ministarstvo zdravlja
Slovenija i Crna Gora intenziviraće saradnju u oblasti zdravstva, implementacijom srodnih zdravstvenih servisa i savremenih medicinskih protokola, poručeno je sa sastanka ministra zdravlja dr Kenana Hrapovića i ministarke zdravlja Slovenije Milojke Kolar Celarc u Ljubljani.

Na sastanku u Ministarstvu zdravlja Slovenije razmijenjena su iskustva o izazovima sa kojima se suočavaju dvije zemlje u sprovođenju kontinuiranih reformi koje su nužne u svakom zdravstvenom sistemu, kao i njihovim rezultatima i benefitima za pacijente.

Hrapović i Kolar posebno su naglasili značaj unapređenja saradnje kroz projekat telemedicine između referentnih medicinskih centara, prvenstveno Kliničkog centra Crne Gore i Onkološkog instituta u Ljubljani, koji su, kao supervizori, već aktivno uključeni u realizaciju Programa ranog otkrivanja karcinoma dojke u Crnoj Gori. Implementacijom telemedicine između pomenutih ustanova, značajno će se ubrzati dinamika sprovođenja aktivnosti u ovoj oblasti. 

„Osim prednosti u direktnom liječenju pacijenata želimo omogućiti bolju saradnju među ljekarima i edukaciju, što će rezultirati boljom uslugom, odnosno većim kvalitetom cjelokupnog sistema zdravstvene zaštite“, istakao je Hrapović.

Ministarka Kolar podijelila je sa crnogorskim kolegom iskustva Slovenije u procesu akreditacije zdravstvenih ustanova, koji je ta zemlja počela 2010. godine, a Crna Gora planira implementaciju ovog procesa u narednom periodu.

„Akreditacija je najstariji i najpoznatiji oblik spoljašnje procjene zdravstvenih usluga širom svijeta. Kroz akreditaciju, zdravstvene ustanove su podpomognute da otkriju sopstvene prednosti i mogućnosti napretka, te da koriste raspoložive resurse na najefikasniji način. Želimo da vas ohrabrimo da počnete sa ovim procesom kako bi obezbijedili okvir koji će omogućiti zdravstvenim ustanovama da definišu i implementiraju potrebne promjene i naprave prioritete za kontinuirano unapređenje sopstvenih usluga“, kazala je Kolar.

Crnoj Gori će biti značajna iskustva Slovenije prilikom normativnog uređivanja apotekarskog poslovanja, a sve u cilju što bolje snabdjevenosti ljekovima građana, u skladu sa zdravstvenom politikom koju sprovodi Ministarstvo zdravlja Crne Gore, u čijem je središtu upravo zadovoljan pacijent.

Sastanku u Ljubljani prisustvovali su državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović, generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu, prof. dr Vesna Miranović, generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Slovenije, Tanja Mate, pomoćnica u direktoratu za ekonomiku u zdravstvu, Vlasta Kovačič Mežek, kao i ambasador Crne Gore u Sloveniji, prof. dr Vujica Lazović.

Ministar Hrapović sa saradnicima obišao je Univerzitetski Klinički centar u Ljubljani, sa kojim je od 2017. godine ostvarena intenzivna saradnja u oblasti rijetkih bolesti i kongenitalnih anomalija koje predstavljaju značajan dijagnostički i terapijski izazov i u najrazvijenijim zemljama svijeta. Uspostavljanjem saradnje sa Institutom za medicinsku genetiku UKC Ljubljanja značajno je unaprijeđena dostupnost dijagonstici rijetkih bolesti kod pacijenata iz Crne Gore. Takođe, dogovoreno je i sprovođenje edukativnih kurseva za trukovne sestre za trijažu pacijenata prilikom prijema u Urgentni centar i Hitnu pomoć.

Tokom dvodnevne posjete Sloveniji, delegacija Ministarstva zdravlja obišla je i Opštu bolnicu u Izoli, koja je uvođenjem elektronskih servisa gotovo eliminisala papir u svom radu.

Ministarstvo zdravlja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?