Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka nauke u posjeti prvom institutu u Evropi za hadronsku kancer terapiju pomoću jona HIT u Hajdelbergu

Objavljeno: 10.04.2018. 15:45 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović boravila je u službenoj posjeti Institutu za Hadronsku kancer terapiju HIT (Heavy ion therapy) u Hajdelbergu, prvom projektu realizovanom u Evropi, koji uspješno radi od 2009. godine. Cilj posjete je bio razgovor sa tehničkim direktorom, dr Thomasom Habererom u cilju dobijanja informacija o mogućoj naprednijoj tehničkoj specifikaciji budućeg Međunarodnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), a za koji je tokom drugog sastanka Upravnog odbora održanom u Tirani jednoglasnom odlukom izabrana upravo ova opcija.

Ekspertska podrska HIT instituta je izuzetno važna budući da SEEIIST Institut mora biti baziran na najsavremenijim tehnologijama i bar dijelom komplementaran postojećim projektima, a kojih ima samo četiri u Evropi.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Posjeti su prisustvovali, pored tehničkog direktora HIT Hajdelberga, dr Thomas Haberera, rukovodilac druge najveće mašine u Njemačkoj – MIT (Marburg Ion-Beam Therapy Center) dr Andreas Peters i direktor Sektora za ‘beam diagnostics’ u GSI-FAIR institutu u Darmštatu, dr Marcus Schwickert. Upravo je prvi prototip Hadronske kancer terapije pomoću jona izgrađen u GSI-ju, i prvih 450 pacijenata su bili tretirani u ovoj laboratoriji.

Na jednoj od fotografija može se vidjeti u pozadini 600 tona težak gentri, odnosno skup magneta koji usmjeravaju snop čestica na kancerogene ćelije i ovaj ogromni kompleks se nalazi upravo oko sobe za pacijente.

Hadronska kancer terapija i istraživanje u biomedicini pomoću protona i težih jona, danas predstavlja najsavremeniji i najuspješniji metod za liječenje velikog broja vrsta kancera. Realizacijom ovog projekta na teritoriji Jugoistočne Evrope ostvariće se društveni i ekonomski benefiti za cijeli region, uticati na povećanje kvaliteta života, posebno kada je u pitanju zdravlje, jer će ova metoda liječenja biti dostupna svim građanima regiona.


Ministarstvo nauke
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?