Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kuševija: Zaštita djece sa smetnjma u razvoju jedan od ključnih prioriteta Ministarstva rada i socijalnog staranja

Objavljeno: 10.04.2018. 21:06 Autor: mrss

Generalni direktor direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu Goran Kuševija učestvovao je na okruglom stolu „Partnerstvom i saradnjom do unaprjeđenja cjelokupnog položaja djece i mladih sa smetnjama u razvoju“ održanom danas, 10.04.2018. godine.

Cilj okruglog stola bio je predstavljanje „Analize sistema procjene prava na socijalna davanja za djecu sa smetnjama u razvoju: Usklađenost sadašnje prakse i zakonodavnog okvira u Crnoj Gori sa preporukama Komiteta za praćenje primjene Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom“.

Kuševija je istakao da je zaštita djece sa smetnjma u razvoju i podrška njihovim porodicama jedan je od prioriteta Ministarstva rada i socijalnog staranja.

„Ustav članom 68. garantuje posebnu zaštitu lica sa invaliditetom. Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, koju je Crna Gora ratifikovala 2009. godine, ima za cilj da promoviše, štiti i osigura puno i ravnopravno uživanje svih ljudskih prava i osnovnih sloboda od strane svih lica sa invaliditetom i da promoviše poštovanje njihovog urođenog dostojanstva“ – kazao je Kuševija.

Podsjetio je da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja koordiniralo izradom Strategije za integraciju osoba sa invaliditetom za period 2016-2020, te da je osnovni razlog njenog donošenja bio nastavak rada na unapređenju položaja lica sa invaliditetom i uspostavljanje najšireg pravnog okvira za definisanje politike prema licima sa invaliditetom u skladu sa socijalnim modelom pristupa invalidnosti.

„Možemo reći da je socijalna i dječija zaštita lica sa invaliditetom u prethodnom periodu znatno unaprijeđena, kako uvođenjem novih prava, koja se odnose na materijalna davanja kao i na druge usluge“ – dodao je Kuševija.

Neke od mjera Strategije kada je u pitanju ova tema odnose se na interesorno djelovanje Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete kako bi se podsticala efikasnost procjene invaliditeta, zatim upoznavanje članova socio-ljekarskih komisija sa pravima lica sa invaliditetom, kao i omogućavanje sistematskog i organizovanog stručnog usavršavanja pružalaca usluga za lica sa invaliditetom u duhu socijalnog modela.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?