Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar Radulović na neformalnom sastanku ministara životne sredine Evropske unije

Objavljeno: 11.04.2018. 03:13 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović prisustvuje neformalnom sastanku ministara životne sredine Evropske unije u Sofiji, što je dobra prilika za saradnju i konsultacije sa evropskim kolegama oko Poglavlja 27. koje se tiče životne sredine, a koje će ubrzo biti razmatrano na evopskoj agendi.

Republika Bugarska predsjedava EU od januara do juna 2018. godine i na bazi uspostavljene dobre prakse organizuje neformalni sastanak 28 ministara životne sredine Evropske unije, zvaničnika EU i Evropskog parlamenta iz oblasti zaštite životne sredine, klimatskih promjena i bezbjednosti hrane, kao i resornih ministara zemalja Zapadnog Balkana.

Podsjećamo da je Evropska komisija informisala Crnu Goru da je već otpočeta priprema Zajedničke pozicije za Poglavlje 27. - Životna sredina i klimatske promjene, a koja će predstavljati osnovu za diskusiju sa državama članicama, te da su spremni da je predstave Savjetu ministara pod šestomjesečnim predsjedavanjem Bugarske čim se to od njih zatraži, nakon čega će i predstavnici Crne Gore imati priliku da se upoznaju sa dokumentom. Imajući u vidu navedeno, od izuzetnog je značaja prisustvo delegacije Crne Gore koju predvodi ministar Radulović.

Na sastanku u Sofiji tema prve sesije ministara je „Kvalitet ambijentalnog vazduha - bolja rješenja za veći kvalitet života i bolja rješenja za bolju implementaciju“, dok je druga sesija posvećena pronalaženju pametnih rješenja za bolje sprovođenje ekološkog zakonodavstva EU.

Ministri su pozdravili dosadašnje rezultate u sprovođenju politike kvaliteta vazduha širom Evrope, naglašavajući da je uspjeh u dostizanju zadovoljavajućeg kvaliteta vazduha od suštinske važnosti kao i sinergija u primjeni politike energetike, saobraćaja i poljoprivrede. Ministri su takođe istakli da su nužni odgovarajući finansijski podsticaji.

Pored susreta i kontakata sa ministrima životne sredine država članica EU i evropskim komesarima, ovaj događaj je i dobra prilika za dalje jačanje regionalne saradnje. Od značaja je i susret sa predstavnicima Evropske agencije za životnu sredinu, imajući u vidu planiranu posjetu direktora ove institucije Crnoj Gori sredinom 2018. godine.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?