Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje na tekst objavljen u dnevnoj novini „Dan" sa naslovom „MINISTARSTVO IGNORIŠE DJEČAKA SA AUTIZMOM“

Objavljeno: 11.04.2018. 19:57 Autor: Ministarstvo prosvjete

U nastavku možete naći reagovanje na tekst objavljen u dnevnoj novini „Dan“ sa naslovom „MINISTARSTVO IGNORIŠE DJEČAKA SA AUTIZMOM“. Očekujemo da dnevna novina „Dan“ reagovanje objavi integralno, u skladu sa Zakonom o medijima.

Ne ignorišemo mi dječaka već vi činjenice

Netačna je informacija da Ministarstvo prosvjete ignoriše dječaka sa autizmom, jer mu nije dodijeljen asistent u nastavi. Netačna zato što Ministarstvo ne da ne ignoriše, već je uspostavilo sistem inkluzivnog obrazovanja koji je jedan od naprednijih u regionu. Takođe, vrlo eksplicitno i jasno smo vam u odgovorima naveli da je dječak usmjeren u obrazovni sistem kao dijete sa poteškoćama učenja, a ne kao dijete sa smetnjama iz spektra autizma. A asistenti se usmjeravaju na djecu sa: težim i teškim tjelesnim smetnjama, umjerenim intelektualnim smetnjama, bez vida, najtežim i potpunim gubitkom sluha, težim do teškim govorno-jezičkim smetnjama i autizmom. Tu informaciju ste pak odlučili da skoro potpuno zanemarite.

Novinarska kritika ne može biti izgovor za provršnost, senzacionalizam i ignorisanje činjenica. I iako razumijemo potrebu svakog roditelja da svom djetetu obezbijedi ono što on smatra da su optimalni uslovi za rad, predstavnici medija bi pri izvještavanju na ovako osjetljive i kompleksne teme, umjesto senzacionalizma i netačnih konstatacija da je “dječaku ugroženo pravo na razvoj”, trebalo da imaju mnogo više senzibiliteta. Onog, koji pokazuje da se uvažavaju mišljenja stručnih lica, čak i onda kada nekome ne odgovaraju.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?