Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Direktor Petrušić na radionici Regionalnog savjeta za saradnju i Generalnog direktorata za zajednička istraživanja Evropske komisije

Objavljeno: 13.04.2018. 14:24 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, dr Darko Petrušić, učestvovao je na zajedničkoj radionici Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) i Generalnog direktorata za zajednička istraživanja (DG-JRC) Evropske komisije o upravljanju Strategijom pametne specijalizacije (S3) i procesu preduzetničkog otkrivanja (EDP) na Zapadnom Balkanu, koja se održala u Tehnološkom parku u Ljubljani od 11. do 12. aprila 2018. godine.

Ministarstvo naukeRadionica je imala za cilj da podrži Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Makedoniju u započinjanju rada na strategijama pametne specijalizacije i pruži podršku Crnoj Gori i Srbiji da otpočnu proces EDP, a koji je neophodan za kretanje ka finalizaciji Strategije. Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija su završile prve nacrte Mape puta za razvoj strategija pametne specijalizacije, dok su Crna Gora i Srbija počele da pripremaju operativne planove za sprovođenje procesa EDP-a.

Takođe, na dvodnevnoj radionici su predstavljene praksa pametne specijalizacije - upravljanje S3, sastav tima, vježbe mapiranja i kvalitativne analize iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore. Ispred Crne Gore S3 napredak je predstavio Generalni direktor dr Darko Petrušić. Osim njega na ovoj radionici bili su prisutni i Nikola Vujošević (MEK), Mirza Mulešković (Unija poslodavaca), Tamara Milunović Ivanović (Privredna komora), prof. dr Goran Šuković (UCG-PMF), dr Martin Ćalasan (UCG-ETF), dr Elvir Zvrko (KCCG) i dr Jelena Zindović (UCG-Biotehnički fakultet).

Rad se potom nastavio u dvije paralelne grupne sesije. Prva se bavila uvodom u upravljanje S3 i naprednim rješavanjem Treninga za preduzetničko otkrivanje koji uključuju relevantne ekonomije zasnovane na njihovom statusu razvoja pametnih specijalizacija. Pored kontinuirane grupne obuke, održana je i plenarna sekcija koja se bavi integriranim pristupom istraživanju, inovacijama, industrijskoj i klasterskoj politici, sa prezentacijama, studijom slučaja i panel diskusijom.

Radionica je okupila više od 30 predstavnika vlada Zapadnog Balkana, dok su treneri na radionici došli iz tima Evropske komisije - JRC, a pridružili su se i stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske i Poljske.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?