Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović na radnom sastanku sa predstavnicima Nacionalnih parkova Crne Gore

Objavljeno: 13.04.2018. 18:33 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović sastala se danas sa Elvirom Klicom, direktorom Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i dr Veselinom Luburićem, savjetnikom za planiranje i održivi razvoj.

Sagovornici su razgovarali o uspostavljanju Naučnog savjeta u okviru Nacionalnih parkova, kao posebnog tijela koji će dalje imati zadatak da formira komisije za bavljenje uskospecifičnim temama poput biodiverziteta, naučnog turizma i zdravstvenog turizma, a što zahtijeva uključivanje stručnjaka iz određenih oblasti.

U tom kontekstu, ocijenjeno je da je potrebna tijesnija saradnja Ministarstva nauke sa Nacionalnim parkovima i inicirano pokretanje aktivnosti u dijelu obezbjeđivanja stručne pomoći u izradi Strategije pametne specijalizacije, što je jedan od trenutnih prioriteta Ministarstva.

Na sastanku je dogovoreno i apliciranje Nacionalnih parkova za dobijanje naučne licence od strane Ministarstvo, čime će se otvoriti put za dodatne projekte na kojima ove dvije ustanove mogu sarađivati. Uz to, razmatrani su i potencijalni projekti za EU program Horizont 2020, u koji Nacionalni parkovi planiraju da se uključe.

Sastanku su prisustvovale i generalna sekretarka Ministarstva nauke Smiljana Prelević i savjetnica ministarke i član Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost dr Nina Radulović.

Nacionalni parkovi su odgovorni za zaštitu i upravljanje, pripremu i implementaciju programa zaštite, kontrolu korišćenja prirodnih resursa, utvrđivanje unutrašnjih pravila i promociju, u skladu sa relevantnim zakonima i aktima. Zahvaljujući svojim vrijednostima, nacionalni parkovi imaju ne samo nacionalni već i međunarodni značaj. Tako se nacionalni park Durmitor sa kanjonom rijeke Tare, od 1980.godine, nalazi na UNESCO-voj Listi svjetske prirodne baštine. Rijeka Tara ima status Rezervata biosfere (MAB) od 1977.god. Nacionalni park Skadarsko jezero ima status Značajnog ornitološkog područja (IBA) od 1989.god, a 1995.god. je upisan na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja (RAMSAR).

Član su Europark federacije, međunarodne organizacije nacionalnih parkova, sa sjedištem u Grafenu u Njemačkoj, sa preko 400 članica iz 40 zemalja Evrope.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?