Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Stigao prvi Bell!

Objavljeno: 13.04.2018. 20:06 Autor: mod

 

 

Danas je na vojni aerodrom Golubovci stigao prvi od tri Bell helikoptera koje je Ministarstvo odbrane nabavilo za potrebe Vazduhoplovstva Crne Gore.

Riječ je o tipu Bell 412 EP, dok će ostala dva, još snažnijih performansi, sa oznakom 412 EPI, stići kasnije tokom godine.  

„Ono što smo obećali i ispunjavamo! Sa nabavkom tri helikoptera, koju smo ugovorili sa kanadskom Vladom i kompanijom Bell, značajno pospješujemo sposobnosti i kapacitete ne samo Vazduhoplovstva i Vojske Crne Gore, već i cjelokupne države. Jer, novi helikopteri neće služiti samo u vojne, već i u civilne svrhe“, kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković tokom simbolične ceremonije primopredaje helikoptera.

Primopredaji helikoptera prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović, ali i više predstavnika kompanije „Bell“ i Kanadske privredne korporacije.        

Helikopter je iz Praga, gdje je sastavljen nakon što je dopremljen rastavljen iz Amerike, dovezao kapetan Darko Pavlović, jedan od četvorice pilota Vazduhoplovstva Crne Gore koji su već završili obuku za helikoptere Bell 412 EPI i EP na Akademiji za obuku na Bell helikopterima u Fort Vortu (Fort Worth) u Teksasu, blizu Dalasa.   

Novi helikopter dočekale su u zoni iznad Nikšića tri Gazelle Vazduhoplovstva VCG , tako da su na aerodrom stigli u svečanoj formaciji.

Dolazak novih helikoptera označava novu fazu u razvoju Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore. Oni će biti korišćeni za izvršavanje niza zadataka iz domena sve tri misije Vojske Crne Gore - odbrana Crne Gore kroz aktivnu saradnju sa saveznicima i partnerima, doprinos u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svijetu i podrška civilnim institucijama u kriznim situacijama. Pored ostalog, za traganje i spašavanje na kopnu i moru, medicinsku evakuaciju, gašenje požara, podršku policiji u protivterorističkoj borbi i obezbjeđenju državne granice, nadzor vazdušnog prostora i izviđanje, traganje i spašavanje na kopnu i moru, u sanaciji posljedica nastalih prirodno ili vještački izazvanim katastrofama...

 

I tokom procesa uvođenja helikoptera u potpunu operativnu upotrebu, koji traje tri do četiri godine, oni će se koristiti za izvršavanje namjenskih zadataka. Podsjetimno, riječ je o ugovoru „teškom“ 30 miliona eura.

 

Tehničke osobine Bell-a

 

Bell 412 EP i EPI, koje će posjedovati Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore, su četvorokraki, dvomotorni helikopteri srednje klase, dizajnirani, opremljeni i namijenjeni za frekventnu upotrebu i pouzdano izvršavanje raznorodnih letačkih zadataka. Mogu da lete u vizuelnim i instrumentalnim uslovima, danju i noću.

 

Kapacitet helikoptera je 13 mjesta, ne računajući posadu. Opremljen je skijama kao stajnim trapom, koje imaju prednost nad onima sa točkovima, posebno kada je riječ o slijetanju na neuređene površine. Korisna nosivost mu je 2.191 kg unutrašnjeg, a 2.041 kg spoljašnjeg tereta.

 

Njegova oprema za gašenje požara iz vazduha omogućava zahvatanje vode iz plitkih vodenih površina. Puno vedro ima kapacitet od 1.590 litara. Bell 412 je opremljen za uspješno izvršavanje zadataka traganja i spašavanja.

 

Crnogorski Bell-ovi biće opremljeni nosilima za transport teže povrijeđenih osoba u ležećem položaju, a svi helikopteri posjeduju dizalicu za podizanje ljudi ili tereta sa mjesta na kojima nije moguće sletjeti.

 

Ovaj helikopter može da slijeće na male i ograničene terene do 3.459 m nadmorske visine (na 3.459m opterećeni helikopter može lebdjeti). „Plafon“ leta za ove helikoptere iznosi 5.016 m nadmorske visine. Visoko postavljen rotor omogućava bezbjedan prilaz helikopteru dok je rotor u pokretu.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?