Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Direkcija jedna adresa za privrednike

Objavljeno: 14.04.2018. 17:05 Autor: Ministarstvo ekonomije
Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Novoosnovana Direkcija za saradnju sa biznis zajednicom adresa je na koju mogu da se obrate svi privrednici kako bi dobili informacije o nedavno pokrenutim programima podrške, ali i savjetodavnu ili tehničku pomoć, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne GoreDirekcija funkcioniše u okviru Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, čiji je generalni direktor Radosav Babić kazao da se Ministarstvo ekonomije u proteklom periodu intenzivno pripremalo da postane svojevrni one-stop-shop za sva preduzeća.

„Direktorat ima ukupno pet direkcija i svaka od njih je sa određenog aspekta posvećena preduzetništu, malim i srednjim preduzećima i unaprijeđenju poslovnog ambijenta. Nedavnim usvajanjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva sada i formalno postoji jedna adresa za sve privrednike“, rekao je Babić agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je Ministarstvo ekonomije ove sedmice raspisalo javne pozive za dva programa podrške – unaprijeđenje inovativnosti i uvođenje međunarodnih standarda u poslovanju.

„Kroz ta dva programa, na koja se privrednici mogu prijaviti u narednih mjesec, moći ćemo da pružimo podršku od ukupno 190 hiljada EUR. Naravno, da li ćemo iskoristiti sva raspoloživa sredstva zavisi od privrednika, njihove inicijative i spremnosti da budu korisnici programa“, naveo je Babić.

On je dodao da je, pored ta dva programa, u februaru raspisan i poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije, koji je otvoren do sredine decembra.

„Uskoro, do kraja ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, raspisaćemo i poziv za podršku klasterima, a u toku ove godine, kao i prethodnih, biće realizovani i programi podrške razvoju preduzetništva, kao i mentoringa“, najavio je Babić.

Tu je, prema njegovim riječima, i novi program čija realizacija je nedavno počela, a to je Program promocije domaćih proizvoda pod nazivom Kupujmo domaće.

„Taj program podrazumijeva pružanje podrške domaćim proizvođačima u boljem i vidljivijem pozicioniranju na našem trištu, kao i pružanje savjetodavne i edukativne podrške za unaprijeđenje marketing funkcije preduzeća“, objasnio je Babić.

On smatra da će o prvim efektima tog programa moći govoriti krajem mjeseca.

„U pitanju je proces koji zahtijeva vrijeme i čije rezultate ćemo intenzivno pratiti kako bi imali što realiniju sliku stanja na tržištu kada su domaći proizvodi u pitanju, a samim tim i znali gdje da usmjerimo podršku. Zato podsjećamo da to nije akcija, ni kampanja, već dugoročno opredjeljenje Vlade i riješenost da intenzivno sprovodi program promocije domaćih proizvoda“, saopštio je Babić.

On je naveo da se u crnogorskim marketima može naći više od tri hiljade domaćih proizvoda, a najzastupljeniji su mliječni i suhomesnati, jaja, med, masline i maslinovo ulje, vina i alkoholna pića.

Babić je kazao da su u svim marketima u Crnoj Gori domaći proizvodi jasno obilježeni znakom Kupujmo domaće, zbog čega više nema dileme šta je crnogorski proizvod i gdje se može naći.

“Očekujemo da ćemo kroz taj projekat svi zajednički - privreda ulaganjima i naporima da unaprijedi proizvodnju, a građani kupovinom domaćeg, doprinijeti da naša ekonomija bude jača, što znači puniji budžet, konkurentnija preduzeća sposobna da zapošljavaju, maniji uvoz, kao i veći stepen ekonomskog i društvenog razvoja“, zaključio je Babić.

(kraj) nar/jlb
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?