Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Od 19. aprila Dani inženjera

Objavljeno: 16.04.2018. 15:39 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

U sklopu projekta "Dani inženjera", koji će trajati od 19. do 24. aprila, realizovaće se naučna konferencija, inženjersko takmičenje, različite radionice i sajam fakulteta! Cilj ovog projekta je da upozna mlade u Crnoj Gori sa prilikama za zapošljavanje, studiranje, pronalazak karijere i probudi istraživački duh u njima.

Događaj će otvoriti STEMcon (Science, Technology, Engineering and Mathematics) konferencija. Jednodnevna konferencija okuplja ugledne inženjere, profesore na fakultetima i predstavnike kompanija, koji će održati kratke govore o ovoj sferi, poziciji mladih inženjera danas i svjetskim inovacijama u inženjerstvu koje mijenjaju svijet, zanimljivosti u ovoj oblasti ili inspirativne priče iz njihovih života. Tokom dana će se održati više predavanja koja za cilj imaju da inspirišu mlade u Crnoj Gori i da pokažu kakve su prilike za razvoj našeg društva u ovim oblastima. Na kraju dana održaće se panel diskusija na kojoj će naši učesnici razgovarati o naučno-poslovnoj sceni u Crnoj Gori i mogućnostima za uspjeh na našem tržištu. Konferencija će se održati 20. aprila u Plavoj sali Rektorata Univerziteta Crne Gore, dan nakon svečanog otvaranja projekta.

Pored konferencije, organizuje se i EBEC Challenge takmičenje za studente, sedmu godinu za redom i jedino ove vrste u Crnoj Gori. Studentske ekipe imaju mogućnost takmičenja u dvije kategorije: studija slučaja i timski dizajn. Timski dizajn podrazumijeva pronalazak tehničkog i projektnog rješenja za zadati problem uz određene ograničene resurse, dok studija slučaja obuhvata osmišljavanje idejnog rješenja za zadati problem korporativne ili poslovne prirode.Takmičenje u obije kategorije traje po jedan dan i održaće se u zgradi tehničkih fakluteta u Podgorici. EBEC Challenge okuplja do 20 ekipa od 3 do 4 člana.

Pobjednici dobijaju besplatno učešće na regionalnoj rundi takmičenja EBEC Challenge Balkan, gdje se takmiče sa najboljim inženjerima iz Mostara, Novog Sada, Niša, Beograda, Skoplja, Maribora i Zagreba, kao i brojne vrijedne nagrade.

"Dani inženjera” biće zatvoreni sajmom fakulteta, koji će se održati 24. aprila, namijenjen svim maturantima u Crnoj Gori, a koji organizuje Univerzitet Crne Gore i Karijernim centar u saradnji sa studentskom organizacijom BEST Podgorica. Na sajmu će biti predstavljen i rad određenih organizacija i institucionalnih tijela. Sajam će se održati u prostorijama Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra.

Prijave za učešće na takmičenju ili konferenciji, kao i više informacija o samom događaju, mogu se pronaći na web stranici www.best.ac.me.
Ovaj događaj organizuje BEST (Board of European Students of Technology). U pitanju je studentska organizacija osnovana 1989. godine, koja danas broji 96 lokalnih grupa u 33 zemlje i preko 4 000 članova. Misija ove organizacije jeste da uspostavi komunikaciju i saradnju među evropskim studentima, omogući im razmjenu znanja i iskustava, a sve to sa ciljem razvoja njihove globalne misli, upoznavanju drugih kultura, međusobnog razumijevanja i osposobljavanja za dalji rad u internacionalnom okruženju.

BEST Podgorica je jedna od 96 lokalnih grupa sa sjedištem na Univerzitetu Crne Gore. Više informacija o njihovom radu možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici BEST Podgorica ili web stranici www.best.ac.me  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?