Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović i ambasador Italije Zelioli obišli Duklju

Objavljeno: 17.04.2018. 18:59 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Nj. E. Luka Zelioli, novoimenovani ambasador Republike Italije obišli su danas arheološki lokalitet Duklja na kojem su u toku istraživanja koja istraživači iz Crne Gore sprovode u saradnji sa Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije CNR.

Ambasador Zelioli je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom koja je ostvarena između crnogorskih i italijanskih institucija u ovoj oblasti i istakao uvjerenje da će aktivnosti koje su u toku na ovom, kako je ocijenio izuzetno značajnom lokalitetu, nastaviti kako bismo zajedno doprinijeli njegovoj valorizaciji i turističkoj popularizaciji.

Ministar Bogdanović je istakao da se valorizacija Duklje kao jednog od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Crnoj Gori nalazi u prioritetima rada Ministarstva kulture i podsjetio da je Ministarstvo kulture do sada podržavalo niz projekata koji su za svoju temu imali upravo ovaj lokalitet. Posebno je naglasio značaj sistematične studije Doclea u Knjaževini-Kraljevini Crnoj Gori čiji je autor Tatjana Koprivica iz Istorijskog instituta Crne Gore,kao i arheološka i konzervatorska istraživanja uz sprovođenje adekvatnih preventivnih mjera, koje je ove godine realizovao Centar za konzervaciju i arheologiju, a za koja je sredstva u iznosu od 20.000 eura obezbijedilo Ministarstvo kulture. Kako je istakao ministar Bogdanović , Ministarstvo će nastaviti da podržava dalja istraživanja, ali i intenzivirati aktivnosti na izradi Menadzment plana koji će definisati model upravljanja, valorizacije i promocije ovog antičkog grada.

Sagovornici su podsjetili i na dio projekta koji je realizovan tokom prethodne godine, a na kojem je predstavljen 3D model termi u Duklji kao rezultat prethodnog istraživačkog rada. Ocijenjeno je da su upravo projekti ove vrste najbolji način da se turistima, ali i svim građanima Crne Gore prikaže i predstavi ovo kulturno dobro.

Istraživanja na arheološkom lokalitetu Duklja se sprovode u skladu sa potpisanim Memorandumom o razumijevanju i međusobnoj saradnji između CNR, Univerziteta Crne Gore, Istorijskog instituta i Ministarstva kulture, koji se bazira na istraživanju, katalogizaciji i promociji kulturno-istorijskog nasljeđa, održivim razvoju i očuvanju kulturnih dobara, arheoloških nalazišta i istorijsko urbanih područja, praćenju projekata očuvanja i planiranju i dizajnu master plana za održivu obnovu drevnih cjelina i istorijskih centara.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?