Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović održala predavanje na Univerzitetu Mediteran

Objavljeno: 18.04.2018. 20:56 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović održala je predavanje u amfiteatru Univerziteta Mediteran na temu “Kako region može biti konkurentan ostatku Evrope?“ i tom prilikom predstavila čelnicima Univerzitetima i studentima regionalni projekat – Međunarodni naučni institut na prostoru Jugoistočne Evrope.

Uspostavljanje velike naučne infrastrukture u ovom regionu je nužno, ocijenila je ministarka i istakla da ovaj projekat predstavlja jedinstvenu platformu za edukaciju mladih naučnika, projekat za mlade generacije i centar izvrsnosti koji će učiniti da i zemlje regiona budu konkurentne ostatku Evrope.

Ona je upoznala prisutne sa političkim i naučnim napretkom projekta: konkretnim koracima koji su preduzeti nakon potpisivanja Deklaracije o namjeri u CERN-u i organizacijom naučnog Foruma u Trstu, na kojem su učestvovali upravo predstavnici naučne i političke zajednice, kao i Evropske komisije, te drugi čovjek EK za istraživanje i inovacije gospodin Robert Jan Smits, koji je tom prilikom pohvalio odluku zemalja regiona da se prvobitna Inicijativa transformiše u regionalni projekat. S tim u vezi, osvrnula se i na nedavnu odluku Upravnog odbora regionalnog projekta kojom je jednoglasno izabrana Hadronska kancer terapija pomoću protona i težih jona sa istraživanjima iz Biomedicine, kao opcija projekta za Institut.

Hadronska kancer terapija i istraživanje u biomedicini pomoću protona i težih jona, danas predstavlja najsavremeniji i najuspješniji metod za liječenje velikog broja vrsta kancera. Realizacijom ovog projekta na teritoriji Jugoistočne Evrope ostvariće se društveni i ekonomski benefiti za cijeli region, uticati na povećanje kvaliteta života, posebno kada je u pitanju zdravlje, jer će ova metoda liječenja biti dostupna svim građanima regiona.

Projekat bi istovremeno bio jedinstven u svijetu, jer bi Institut bio ustanova u kojoj bi 50 odsto vremena bilo odvojeno za istraživanja iz Biomedicine. Na projektu bi radilo oko 1000 istraživača, naučnika, inženjera, fizičara i doktora, dok bi broj pacijenata pokrivao potrebe teritorije od oko 20 miliona stanovnika.

Pored ministarke Damjanović, prvi put u Crnoj Gori, dr Alexander Fink, nuklearni fizičar i kosmolog iz Njemačke, održao je predavanje na temu "Da li je nauka sahranila Boga?".
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?