Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pejanović – Močnik: Zajedničkim aktivnostima u borbi protiv ilegalnih migracija

Objavljeno: 19.04.2018. 19:00 Autor: MUP

Državni sekretar MUP-a Dragan Pejanović sastao se juče sa Nj.E. Mitjom Močnikom, ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori, na inicijativu ambasadora, a na temu ilegalnih migracija.

Govoreći o ilegalnim migracijama i otvaranju nove tzv. „obalske“ rute, ambasador Močnik naglasio je značaj adekvatnog djelovanja i blagovremenog preduzimanja aktivnosti i, u tom smislu, iskazao interesovanje za aktivnosti koje Crna Gora preduzima po ovom važnom pitanju.

Državni sekretar Pejanović istakao je da se u kontinuitetu unapređuje granična bezbjednost, kao i sistem migracija i azila i, u tom smislu, podsjetio da je Vlada Crne Gore formirala Koordinacioni odbor koji kontinuirano prati aktivnosti definisane Planom djelovanja u slučaju masovnog priliva migranata i izbjeglica. Dodao da je Vlada, takođe, formirala međuresorski Operativni tim, te definisala obaveze nadležnih institucija u slučaju masovnog priliva migranata, podsjetivši i da su rekonstruisana dva policijska objekta, a u pripremi je adaptacija trećeg, na granici sa Republikom Albanijom.

Uprava policije permanentno sprovodi Plan pojačanog nadzora državne granice, kroz pojačano prisustvo patrola na granici i kontrolnim tačkama glavnih puteva prema granici, kao i kroz niz realizovanih akcija, u zemlji i sa međunarodnim partnerima, a u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, procesuirana su 73 lica, članova kriminalnih mreža koje su djelovale na teritoriji Crne Gore, saopštio je u nastavku.

Državni sekretar Pejanović naveo je da je Crna Gora uskladila svoje zakonodavstvo sa najvišim evropskim standardima iz ove oblasti, kako kroz donošenje Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca i Zakona o strancima, tako i kroz punu operativnost Direkcije za prihvat i smještaj stranaca koji traže međunarodnu zaštitu i Prihvatilišta za strance, koji funkcionišu u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zajednički je konstatovana neophodnost jačanja regionalne saradnje u slučaju promjene rute kretanja migranata i dosljednog sprovođenja potpisanih sporazuma o readmisiji (vraćanju i prihvatanju) lica koja su bez dozvole boravka.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će se zajedničkim aktivnostima, a uz podršku relevantnih međunarodnih subjekata, pružiti adekvatan odgovor u borbi protiv ilegalnih migracija.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?