Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sajam poljoprivrede u Podgorici: Kvalitetni domaći proizvodi da nađu mjesto u trgovinskoj i turističkoj ponudi Crne Gore

Objavljeno: 19.04.2018. 23:58 Autor: MPRR

MPRRMPRR

U cilju promocije domaćih proizvoda i boljeg plasmana kroz trgovinsku i turističku ponudu, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Glavni grad Podgorica i Montenegro biznis alijansa, a uz podršku Ministarstva ekonomije i Ministarstva održivog razvoja i turizma, organizovali su danas u Podgorici Sajam poljoprivrede.

Na štandovima na Trgu nezavisnosti svoje proizvode predstavilo je oko 60 učesnika, individualnih poljoprivrednih proizvođača, preduzeća iz sektora prerade i njihovih klastera.

Na otvaranju Sajma, prisutne izlagače i posjetioce, ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pozdravio je Vukota Stanišić ističući da je na ovoj manifestaciji predstavljen samo mali dio onoga što crnogorski vrijedni domaćini, proizvođači i prerađivači mogu da ponude tržištu .

“Raznovrsnost i bogatstvo ponude i van sezone, na današnjem Sajmu, još jednom potvrđuju da crnogorska poljoprivreda predstavlja šansu za uspješan agrobiznis, i da je izvor ponude kvalitetnih i svježih, domaćih proizvoda za potrošače u Crnoj Gori, nas koji ovdje živimo ali i turiste koji iz godine u godinu u sve većem broju posjećuju našu zemlju”, kazao je Stanišić.

MPRR

On je rekao da su iskoraci na planu povećanja obima proizvodnje, unapređenja kvaliteta domaćih proizvoda, uvođenja neophodnih standarda, novih tehnologija u proizvodnji, brendiranja, širenja asortimana, napravljeni su zajedničkim naporima vrijednih poljoprivrednika, preduzetnika i Vlade Crne Gore koja u kontinuitetu kreira brojne programe podrške. Stanišić je kazao da se nastavlja još snažnija podrška proizvođačima na unapređenju konukuretnosti, ali i na njihovom boljem povezivanju sa turističkim i trgovinskim sektorom, što je, kako je istakao, i cilj današnje manifestacije.

Ministarstvo poljoprivrede za tekuću godinu obezbijedilo je agrobudžet veći 26% nego prethodne godine. 40 miliona eura stoji na raspolaganju poljoprivrednicima kroz brojne mjere podrške kojih je iz godine u godinu više, gdje smo posebnu pažnju posvetili povećanju obuhvata poljoprivrednih gazdinstava, mladim poljoprivrednicima i stvaranju boljih uslova za život u ruralnim područjima. Tu su i sve izdašniji EU fondovi iz kojih smo kroz IPARD i druge programe obezbijedili značajna sredstva za grant podršku kako za primarnu proizvodnju tako i za preradu“, kazao je Stanišić.

Prema njegovim riječima, sektor proizvodnje pravi iskorake u povećanju obima proizvodnje, obezbjeđenju traženog kvaliteta, savremenom marketingu i podizanju cjenovne konkurentnosti.

Ohrabrujuću poruku, kako je kazao, šalju i iz sektora trgovine, gdje je šest vodećih lanaca  prihvatilo ruku saradnje što doživljavamo kao jasnu poruku partnerstva sa poljopivrednicima. „Ta poruka treba da doprinese boljem plasmanu poljoprivrednih proizvoda što je naš prioritet . U tom pravcu Vlada je u saradnji sa privrednicima i trgovačim lancima pokrenula aktivnosti na realizaciji Programa Kupujmo domaće. U najvećim trgovačkim lancima domaći proizvodi su sada vidljiviji i dostupniji potrošačima. U narednom periodu, očekivanje je da će slično partnerstvo iskazati i predstavnici turističke privrede, koja može povećati atraktivnost i prepoznatljivost svoje ponude kroz veću uključenost domaćih, organskih, autohtonih proizvoda i gastronomskih specijaliteta. Svi zajedno udružićemo snage kako bi podigli i svijest naših potrošača o kvalitetu domaćih proizvoda i značaju potrošnje domaćih proizvoda“, naveo je Stanišić.

„Bitno je da svi mi  shvatimo da izborom domaćeg proizvoda doprinosimo razvoju domaće ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta, čime u konačnom doprinosimo podizanju standarda života svih nas i razvoju cijelog društva. Stoga, da bi ostvarili cilj – bolji plasman domaćih proizvoda, svi sektori moraju napraviti nove iskorake, a svi zajedno moramo doprinijeti ostvarenju tog cilja”, kazao je Stanišić.

U okviru Sajma održan je i okrugli sto na temu: “Mogućnost razvoja poljoprivrede kroz saradnju sa turističkim i trgovinskim sektorom”, na kome su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva ekonomije, Ministarstva održivog razvoja i turizma, kao i Glavnog grada i MBA, razgovarali sa proizvođačima i privrednicima o mogućnostima za bolje povezivanej poljoprivrede sa turizmom i trgovinom.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?