Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Objavljeno: 20.04.2018. 15:16 Autor: Ministarstvo kulture
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Biblioteka za slijepe i Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ uključuju se u obilježavanje 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u saradnji s Narodnom bibliotekom „Radosav Ljumović“ iz Podgorice organizuje cjelodnevni program u okviru kojeg će biti održan mini sajam cetinjskih izdavača: Nacionalne biblioteke, Otvorenog kulturnog foruma i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Tokom cijelog dana prikazivaće se dokumentarni filmovi posvećeni književnosti, a biblioteku će posjetiti učenici Srednje mješovite škole „Bećo Bašić“ iz Plava i učenici Osnovne škole ‚‚Dušan Bojović“ iz Nikšića. U okviru programa govoriće Nebojša Burzanović, direktor Narodne biblioteke ‚‚Radosav Ljumović“, dok će u 19 sati, u Svečanoj sali Nacionalne biblioteke, besjedu o književnosti održati pisac Andrej Nikolaidis. 

Osim toga, učenici Srednje likovne škole ‚‚Petar Lubarda“ prodavaće svoje radove u prostorijama Nacionalne biblioteke, u terminima od 9 sati do 11 sati i od 17 sati do 19 sati. Prikupljena sredstva poslužiće za nabavku knjiga, koje će biti donirane Dječjem domu ‚‚Mladost“ u Bijeloj.

Na Svjetski dan knjige, kao i prethodnih godina, Nacionalna biblioteka Crne Gore će besplatno učlanjivati korisnike.

U svečanoj sali Biblioteke za slijepe u Podgorici biće organizovana tribina na temu "Mjesto i uloga knjige i čitanja u savremenom svijetu", sa početkom u 19 sati. Prisutnima će se obratiti Milica Kralj, pjesnikinja i književna kritičarka, Dragan Pavličić, aforističar i pjesnik i Stefan Bošković, pisac i dramaturg.

Za Svjetski dan knjige i autorskih prava proglašen je 23. april, datum smrti dva književna velikana – Migela de Servantesa i Vilijama Šekspira, a programi se realizuju u okviru obilježavanja Evropske godine kulturne baštine. 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?